Hopp til innhold

Ville ikke vedta dagbøter for ulovlig oppsatt hus

En femten år lang krangel om et feiloppsatt hus i Fredrikstad kan fortsette i et år til, eller mer. Kommunens planutvalg gir huseieren frist til januar 2016 til å vurdere omregulering av Lislebystranda.

Huskrangel
Foto: Kathrine Brønn / NRK

Huseieren overtok eiendommen etter en skilsmisse. Ifølge henne var eksmannen ansvarlig for byggingen. Hun har hele tiden sagt at hun ikke visste at huset var oppført ulovlig, og hun har ikke råd til å rive eller flytte huset, slik Fylkesmannen har vedtatt - flere ganger.

Utsetter tvangsmulkt-vedtak

Leder i kommunens planutvalg, Rune Fredriksen, sier devalgte å utsette ett år å avgjøre om å gi husets eier skal betale dagbøter fram til huset flyttes eller rives.

– Vedtaket ble at saken om tvangsmulkt blir utsatt til januar 2016.

Edgar Edvardsen

Nabo Edgar Edvardsen mener kommunen er handlingslammet, og mistenker forskjellsbehandling. Planutvalgets leder avviser dette.

Foto: Kathrine Brønn

– Og i en ny reguleringsplan vil det da bli godtatt at huset står slik det står nå?

– Hun har muligheten til å foreslå det, selv om det er en strategi jeg ikke nødvendigvis vil anbefale.

– Helt utrolig!

Nabo Edgar Edvardsen reagerte på plasseringen av huset allerede da grunnmuren ble støpt på 90-tallet. I dag har han vanskelig for å forstå planutvalgets vedtak.

– Når har saken har gått i så mange år, og vært helt oppe på departementsnivå, og den har vært hos Fylkesmannen fire-fem ganger siden 1998. At kommunen skal være så handlingslammet syns jeg er helt utrolig!

Ett års tenkepause

En ny reguleringsplan må i så fall behandles politisk. En eventuell klageprosess satt i sving av Edvardsen eller andre naboer kommer så i tillegg. Men Planutvalgets leder påpeker at det bare er ett av valgene huseieren nå har.

Tenk deg alle de sakene her ute, med folk som har måttet rette opp og gjøre om hus for mye mindre enn dette.

Edgar Edvardsen

– Velger hun å forholde seg til fylkesmannens vedtak om at bygget enten skal rives eller flyttes umiddelbart, så er det åpent for det.

Mener kommunen forskjellsbehandler

– For meg virker det som at dette dras ut, sier Edvardsen. Kjernen i saken er at husets plassering på tomta er fem meter for langt fram og huset er en meter for høyt. En reguleringsplan går på estetikk, utseende, materialvalg og så videre. At det skal kunne forandre på noe som i utgangspunktet er ulovlig, skjønner jeg ikke.

– Hvilke signaler gir dette? Du kan jo tenke deg et hus på et bevaringsverdig område, med så grove overtramp. Tenk deg alle de sakene her ute, med folk som har måttet rette opp og gjøre om hus for mye mindre enn dette.

Rune Fredriksen

- Vi forsøker i det lengste å finne en løsning for partene i byggesaker. Det har vi ikke klart i det tilfellet her, sier planutvalgsleder Rune Fredriksen (A).

Foto: Fredrikstad kommune

– Antyder du en forskjellsbehandling her?

– Det syns jeg er tydelig i denne saken. Og det tror jeg de fleste her ute også føler.

Fredriksen: - Har forståelse

- Jeg skal være den første til å beklage at dette tar lang tid, svarer Fredriksen.

- Men vi forsøker i det lengste å finne en løsning for partene i byggesaker. Det har vi ikke klart i det tilfellet her.

Fredriksen er ikke enig i at Edvardsen og naboene er ofre for en forskjellsbehandling.

- Vi har ikke en annen prosess i denne saken enn i andre. Men alvorlighetsgraden og tiden varierer jo fra sak til sak. Jeg har forståelse for at Edvardsen opplever dette som problematisk.