NRK Meny
Normal

Sykehuset vil vurdere videoovervåkning

Narkotika og medikamenter selges åpenlyst rett utenfor vestibylen på Sykehuset Østfold i Fredrikstad.

Sykehuset Østfold

Sykehuset Østfold vil vurdere om de kan videoovervåke en røykebu, dersom det ikke er nok med økt vakthold.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Både sykehuset og politiet bekrefter at alt fra vanlig dop til medikamenter pasienter har fått på resept tilbys de som er ute for å seg en blås.

Irene Dahl Andersen

Viseadministrerende direktør Irene Dahl Andersen ved Sykehuset Østfold.

Foto: NRK

Skjerpet vakthold og tettere samarbeid med politiet er virkemidlene sykehuset har tatt i bruk for å stanse det åpenlyse salget.

Men dersom dette ikke fungerer, vil sykehuset også vurdere om det er mulig å videoovervåke området.

– I hvilken grad man har anledning til det er jeg usikker på. Det ville i så fall være vurderinger i denne saken, hvis det viser seg at man ikke klarer å få bukt med det gjennom å skjerpe vaktholdet, sier viseadministrerende direktør Irene Dahl Andersen ved Sykehuset Østfold.

Forventer tiltak

Flere pasienter har fortalt NRK at de selv har opplevd å bli tilbudt piller og andre medikamenter. En av dem innrømmer at han blir litt engstelig.

Pasientombudet i Østfold Hilde Bråthner Johansen sier at pasienter og pårørende skal slippe å oppleve at det selges dop på sykehusets områder.

Hun sier at hun ikke har hørt om problemet tidligere, og mener det er en sak for sykehuset og politiet.

Stortingsrepresentant Line Henriette Hjemdal fra KrF forlanger at noe må gjøres.

– Dette er nesten for utrolig til å være sant. Jeg forventer rett og slett at sykehusledelsen setter inn tiltak for å rydde opp i dette.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Røykebua på Sykehuset Østfold

I denne bua foregår det åpenlyst salg av narkotika.

Foto: Heidi Gomnæs / NRK

Få nye virkemidler

Men Irene Dahl Andersen sier sykehuset har få nye virkemidler å ta i bruk.

– Våre virkemidler er å skjerpe vaktholdet og følge opp i samarbeid med politiet. Utover det er det ikke mye vi kan gjøre, med mindre man åpner for helt andre alternativer, sier hun.

Hva mener dere med «å skjerpe vaktholdet»?

– Det er å ha jevnlig kontroll og tilsyn av vektere i det aktuelle området, og at man sørger for å kontakte politiet i de situasjonene hvor dette faktisk forekommer, slik at vi får understreket at dette er noe vi tar på alvor, sier hun.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • Gratis buss og tog for russen

  Østfoldrussen får gratis kollektivtransport i russetiden. Østfold fylkeskommune viderefører tilbudet om gratis buss og tog innenfor fylkesgrensa for russen. Målet er en mer trafikksikker russetid og samtidig gi russen gode kollektivvaner. Tilbudet gjelder fra 18 april til 18 mai.

  Russ på Fredriksten
  Foto: Sebastian Nordli/NRK
 • Ønsket å være synlige, ble svindlet

  Det var et ønske fra enkelte avdelinger i Teknisk etat i Halden kommune om å være synlige for befolkningen, som ledet kommunen inn i svindelen til Det Norske Kartselskapet. Det forteller lederen for Kommunikasjon og service, Martin Vik. Det Norske Kartselskapet skal ha svindlet 600 000 kroner fra kommunen mellom 2012 og 2013.

  Halden kommune
  Foto: Trond Øyvind Karterud / NRK