Vil utvide naturreservat

Miljøverndepartementet er positive til et forslag om utvidelse av Lundsneset naturreservat i Halden og Aremark.

 

Fiskeørn
Foto: Jarl Fr. Erichsen / Scanpix

-  En utvidelse vil bevare det rike fuglelivet i området, sier Asbjørn Tingstad i Direktoratet for Naturforvaltning.

 

Lundsneset naturreservat er 22 km² og er det største verneområdet i Østfold. Området ligger i kommunene Halden og Aremark og grenser i øst til Tresticklan nasjonalpark på svensk side.

Vil gjøre som svenskene

Verneorganisajoner har jobbet aktivt for å få til en utvidelse av området, og nå har miljøverndepartementet gitt klarsignal for å sette i gang en verneprosess.

- Svenskene jobber med å utvide for å få med hele Søndre Boksjø på sin side. Det er noe av årsaken til at man også ønsker det på norsk side, sier naturvernrådgiver Geir Hardeng.

Rikt fugleliv

Søndre Boksjø,  som ligger på svenskegrensa, har et interessant fugleliv, og i følge Hardeng er det god grunn til å verne dette.

-  Søndre Boksjø er en enestående stor sjø som er uten større naturinngrep rundt seg.  De har vi ikke så mange igjen av, sier han.

Blant annet hekker fiskeørn, storlom og laksand på holmene i sjøen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • Østfoldingene ga 40 kroner hver

  Østfoldingene har gitt 11, 8 millioner kroner i årets tv- aksjon til inntekt for Kirkens Bymisjon. Det tilsvarer drøyt 40 kroner pr. innbygger. Rømskog ga mest med 100 kroner pr. innbygger fulgt av Skiptvet og Aremark.

  Bøsse TV-aksjonen
 • Streik i fengsler

  4000 fengselsbetjentene over hele landet som i dag legger i dag ned arbeidet i to timer. De markere sin misnøye med årets forslag til statsbudsjett. Samtlige fanger blir låst inn på cellene mens markeringen varer.

  Mur Halden fengsel
  Foto: Kathrine Brønn / NRK