NRK Meny
Normal

Vil teste thorium i Halden-reaktoren

Det norske selskapet Thor Energy skal begynne testing av radioaktivt thoriumbrensel neste år.

Radioaktivt materiale IFE Halden
Foto: Einar Yohsuke Kosaka / NRK

Testingen skal foregå ved Haldenreaktoren, skriver Teknisk Ukeblad.

Norge har en av verdens største thoriumsreserver i Fensfeltet i Telemark. Forekomstene kan gi 120 ganger mer energi enn hele den norske olje- og gass-sektoren. Testingen starter på nyåret.

– Det som kan komme ut av dette er at thorium kan bli benyttet sammen med uranbrensel. På den måten kan man drøye uranressursene, og man får mindre farlig avfall som resultat av det som kommer ut av dagens reaktorer, sier seniorrådgiver Øivind Berg på Institutt for energiteknikk (IFE) i Halden til NRK.no.

Har du tro på dette?

– Ja, det har jeg. Om thoriumressursene ved Fensfeltet kan utnyttes på en industriell måte, så vil dette være viktig for hele Norge.

Les også:

Vil ikke si noe konkret om testingen

Foreløpig ønsker ikke Thor Energy å si noe konkret om testingen, og sier det er flere utfordringer som må løses før man kommer så langt.

– Vi har gjennomført store studier på thorium. Det som nå skal skje er at vi vil verifisere det vi har kommet fram til. Dette er fremdeles på et teoretisk nivå, men vi ser blant annet på brenseldesign og hvordan brenselstavene er bygget opp, sier
daglig leder Øystein Asphjell til Teknisk Ukeblad.

– Vi vil fase det inn med uran i dagens reaktorer på en måte som er ny i forhold til det som har blitt testet før. Vi ønsker ikke å si noe mer detaljert enn det foreløpig, sier han.

(NRK/NTB)

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Moi og Tarik på landslaget

    Både Tarik Elyounoussi og fetteren Mohamed Elyounoussi er tatt ut i Norges A-landslagstropp. Tarik har vært skadet i sesongoppkjøringen til Olympiakos, men har trent for fullt i to uker. – Han har egenskaper vi trenger, sa hovedtrener Lars Lagerbäck på pressekonferansen i dag. Kvalik-kampene mot Aserbadjan og Tyskland spilles 1. og 4. september.