NRK Meny
Normal

Vil ta Utlendingsnemnda til retten

– Vi skal prøve alt vi kan å få tatt dette opp i retten, sier Aghdas Mousavi (18) om utsendelsen av familien hennes. Familiens advokat mener Utlendingsnemnda har gjort flere feil i sin saksbehandling.

Aghdas Mousavi

Aghdas Mousavi leter etter en jobb for å støtte familien - og for å kunne finansiere en rettssak mot Utlendingsnemnda.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

Hjemme i Fredrikstad prøver Aghdas Mousavi nå å skaffe seg en jobb. Hun ønsker å hjelpe familien i Afghanistan, men også å skaffe til veie penger til en rettslig prøving av Utlendingsnemndas vedtak om å nekte familien hennes opphold i Norge.

Natt til forrige fredag hentet Politets Utlendingsenhet de to voksne og de to guttene og fraktet dem til Politiets utlendingsinternat på Trandum leir. Lørdag ble de fraktet videre til Afghanistan.

– Selvfølgelig. Vi skal prøve alt vi kan å få tatt dette opp, fordi vi syns dette er så urettferdig, sier Aghdas.

– De har bodd her så lenge. Lillebroren min har nesten vokst opp her. Han var to år gammel da han kom hit. Han har ikke sett noen andre steder, så det er veldig vanskelig for ham. Også for den andre broren min.

Mener UNE har gjort flere feil

Advokat Sigrid Broch førte saken for Aghdas da Borgarting lagmannsrett i februar slo fast at Utlendingsnemnda hadde begått saksbehandlingsfeil da de nektet henne opphold i Norge. Sist fredag stevnet hun UNE for retten for avslaget om opphold til familien Mousavi, en saksbehandling UNE gjorde på nytt etter utfallet av Aghdas' sak i lagmannsretten. Her er det gjort flere klare feil, mener Broch.

Advokat Sigrid Broch

Utlendingsnemnda har gjort en rekke feil i sin saksbehandling av familien Mousavi, sier advokat Sigrid Broch.

Foto: Marte Vike Arnesen

– Det bygger på en rekke forhold, blant annet på at det ikke er gjort en tilstrekkelig saksutredning fra UNEs side, sier Broch.

– Familien har ikke blitt kontaktet eller informert om at Utlendingsnemnda vurderte saken på nytt. Dermed har de heller ikke fått muligheten til å uttale seg. Det er heller ikke hentet inn noen informasjon om familiens situasjon forut for at vedtaket ble fattet.

Det blir jo ganske spesielt, når det gjelder vedtak som gjelder to barn som helt klart har en interesse av at saken deres blir utredet og at de får anledning til å bli hørt.

Utlendingsnemnda: – Familien har brukt Aghdas

UNE har fått gå gjennom den kritikken Sigrid Broch og også Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS) har kommet med. Seksjonssjef Ingun Marie Halle har svart på epost til NRK. Nemnda mener det er tydelig at familien har brukt datteren for å skaffe seg opphold i Norge.

– Saken har et åpenbart preg av at familien har utnyttet sin nå voksne datter som et såkalt « ankerbarn», skriver UNE.

– Når det gjelder innvandringsregulerende hensyn, fremhever UNE at dersom foreldrenes handlemåte legitimeres ved å gi familien oppholdstillatelse, vil det kunne danne praksis for likeartede saker i fremtiden.

– UNE mener at barnas rett til å bli hørt har blitt tilstrekkelig ivaretatt ved saksbehandlingen i UDI og senere i forbindelse med klagebehandlingen i UNE og tidligere anmodninger om omgjøring.

Får støtte av venner

Dagene går sakte for Aghdas nå. Men hun får støtte fra sine venner, og fra sine brødres venner. Spesielt Javid.

– Han har mange venner. Jeg har snakket med foreldrene deres, og de sier de skal hjelpe oss så godt de kan. Vennene mine er bekymret, sender meg meldinger og spør hvordan det går med meg, sier Aghdas.

Det er også startet en Facebook-gruppe for de som vil jobbe for å få familien Mousavi tilbake til Norge.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • To fikk forelegg

    To personer fikk forenklet forelegg fordi de kjørte for fort i Kurlandveien i Sarpsborg hvor Up hadde kontroll i formiddag. Høyeste hastighets som ble målt i 50-sonen var 62 km/t.

  • Økobonde skeptisk til fôrimport

    Forrige uke ble det enklere regler for å importere fôr til dyrene. Men det er ikke en god løsning for økobonde Randi Finstad Sand. Hun vil ikke bruke annet fôr enn økologisk.