NRK Meny
Normal

Vil sjekke barnehagene i Fredrikstad

Private Barnehagers Landsforbund ber om en full gjennomgang av barnehageutgiftene til Fredrikstad kommune. Forbundet vil lære hvordan kommunen klarer å drive sine barnehager så billig.

Økonomisjekk barnehage

Arkivfoto: Arild Olsen, administrerende direktør i Private barnehagers landsforbund.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Fredrikstad kommune er blant dem som har lavest utgifter til barnehagedrift i landet. Ifølge forbundet ligger Fredrikstad kommune på en 20. plass over 208 kommuner som hadde lavest tilskudd til private barnehager i 2013.

– Vi tror at kommunene ønsker å spare penger på barnehager i fremtiden. Da er det ekstremt viktig for oss å se hva slags disposisjoner de gjør for å få ned utgiftene og for å holde lave utgifter, sier administrerende direktør i Private Barnehagers Landsforbund, Arild M. Olsen.

Undersøke flere

Han forklarer at de i første omgang har valgt å undersøke Fredrikstad kommune, men at det kan bli aktuelt å undersøke andre norske kommuner. Tilskudd til private barnehager beregnes på bakgrunn av kommunens utgifter i egne kommunale barnehager.

Arild M. Olsen mener Fredrikstad er viktig å undersøke for dem.

– Fredrikstad anser vi er en kommune det er mye å lære fra. Fordi det har vært mye rot, det har vært mye frem og tilbake og vi er ennå ikke ferdig med behandlinga av 2011-tallene.

– Så det er veldig interessant å se hva Fredrikstad gjør og hvordan de gjør det, sier Olsen.

Komplisert regnestykke

Fagsjef for barnehage i Fredrikstad kommune, Gunn Glad, forklarer at kommunen har flere enheter som leverer tjenester til barnehagene, blant annet renhold og vaktmesteroppgaver. Dette kompliserer arbeidet med utgifter.

Gunn Glad

Gunn Glad, fagsjef barnehage i Fredrikstad kommune.

Foto: Anette Torjusen / NRK

– Vi har for eksempel teknisk etat som har ansvar for renhold, strøm, vaktmester og vedlikehold. Det er jo ting som ikke vi styrer, så her blir det en miks av forskjellige enheter.

Glad mener kommunen og de private barnehagene har noe å lære av hverandre.

Når det gjelder at man ikke er ferdig med 2011-tallene for barnehager i Fredrikstad, skyldes det en klagesak som ikke er ferdig behandlet. Glad sier de private barnehagene har fått utbetalinger for 2011.

– Og det kan jo være at den går i favør av de private og at de da skal ha noe etterbetalt. Men det er jo usikkert ennå, understreker fagsjefen.

Private Barnehagers Landsforbund og Fredrikstad kommune skal ha et innledende møte fredag i neste uke.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Uavgjort for Sarpsborg 08

    Lillestrøm og Sarpsborg 08 delte poengene på Åråsen i ettermiddag. Kampen endte 2-2.

  • Tøff motstand for Kvik Halden

    Kvik Halden spilte uavgjort 1-1 mot Grebbestad i en treningskamp lørdag ettermiddag. Grebbestad rykket i fjor opp til Divisjon 1 Söndra, som tilsvarer 2. divisjon i Norge.