NRK Meny
Normal

Vil samle mennene i én barnehage

Det er fortsatt for få menn som vil jobbe i barnehagene. Nå tror eksperter at å la flere menn jobbe sammen i samme barnehage kan være løsninger.

Det er fortsatt for få menn som vil jobbe i barnehagene. Nå tror eksperter at ved å la flere menn jobbe sammen i samme barnehage vil flere menn velge yrket.

I Trondalen barnehage i Fredrikstad er det lek og moro med både mannlige og kvinnelige ansatte. Men slik er det ikke overalt. For fortsatt er det få menn som jobber i barnehagene.

– Jeg synes det er veldig synd. Vi har jobbet aktivt i mange år for å prøve å rekruttere flere menn til yrket. Jeg kan tenke meg at det er fordi en majoritet av dem som er der fra før av er kvinner, sier fagsjef i barnehageetaten i Fredrikstad kommune, Gunn Glad.

Regjeringens mål er å få flere mannlige barnehagelærere, men fra i fjor har antall søkere til utdanningen gått ned med 400.

Og av dem som søkte var det bare en tredjedel som hadde utdanningen som førstevalg. Nå mener politikere og fagfolk at flere menn i samme barnehage kan være løsningen.

– Mer spennende

Line Henriette Hjemdal (KrF)

Line Henriette Hjemdal (KrF) mener man bør samle menn som jobber i barnehage.

Foto: Birger Kjølberg/NRK

– Vi må rekruttere bedre og fortelle menn hvor viktig det er at de jobber i barnehage, sier stortingsrepresentant Line Henriette Hjemdal (KrF).

– Menn selv som jobber i barnehage har fortalt meg at de synes det er greit å jobbe sammen med andre menn. Kanskje man kan sette flere mannlige ansatte sammen i en barnehage.

Hjemdal sier flere kommuner har gjort grep for å samle mennene i noen av barnehagene.

– Det har de mennene jeg har snakket med syntes vært mer spennende, sier hun.

Regjeringens mål er å få tjue prosent menn inn i norske barnehager, men så langt er det bare halvparten.

Høyere trivsel

Petter Davidson, assisent i Trondalen barnehage

Petter Davidson søkte seg til Trondalen barnehage fordi han visste det jobbet flere menn der.

Foto: Bjørn Ruud / NRK

Hjemdal mener et mer maskulint arbeidsmiljø, kan få flere til å ønske seg til yrket.

– Det er kanskje bedre å være to menn enn å være alene, spør hun.

De ansatte i Trondalen barnehage er ikke i tvil om at flere menn på samme arbeidsplass er attraktivt.

– En del av det som var viktig når jeg søkte jobb i denne barnehagen, var at jeg hadde hørt at det var en del menn som jobbet her. Det var veldig viktig for meg, sier barnehageassistent Petter Davidson.

– Jeg kunne nok fungert sammen med bare kvinner, men jeg tror trivselen er høyere jo flere menn det er, legger han til.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Leteaksjon avblåst

    Båteieren for jolla som lå ved Øra naturreservat er kontaktet. Var med en annen eier for å fiske. Alt er under kontroll, skriver Politiet Øst på Twitter.

  • Sendt for å sjekke jolle ved Øra

    Politiet har i kveld fått melding om en jolle som er dregget opp ved Øra naturreservat, vest for Gullmoen. Ingen personer er ombord, men påhengsmotoren er nede og en fiskestang står oppstilt ved båten. Redningsskøyta er på vei til stedet for å kontrollere. Seaking er også tilkalt for å gjøre søk på stedet.