Vil redusere bilbruken til fylkeshuset

Åtte av ti ansatte på fylkeshuset i Sarpsborg kjører bil til arbeidet. Nå foreslås parkeringsavgift på 9000 kroner året for å få flere til å reise miljøvennlig.

Fylkeshuset i Sarpsborg

Undersøkelser viser at 85 prosent av de ansatte på fylkeshuset bruker bil til jobb.

Foto: Anne Ognedal / NRK

Østfold fylkeskommune vil ha flere til å gå, sykle og ta bussen til arbeidet. Derfor blir det nå foreslått å innføre en parkeringsavgift på 20 kroner timen for besøkende og 40 kroner dagen for ansatte.

– Det føles mer som en bot for at vi bruker bil, så slipper du hvis du sykler, sier Dag Henning Klavestad. Han bor i Sarpsborg og kjører bil til arbeidet.

Jon Raymond Andresen fra Fredrikstad mener han vil tape verdifull fritid ved å ta buss. Han er langt fra begeistret for forslaget om en parkeringsavgift på 40 kroner dagen for ansatte som ham.

– Vi betaler nok med det vi gjør når det gjelder bil, sier Andresen.

– Må begynne med oss selv

Det er samferdselskomiteen med leder Olav Moe som nå skal ta stilling til forslaget om mer miljøvennlig transport til og fra fylkeshuset.

– Vi må begynne med oss selv, vi som avgjør de spørsmålene. Vi sitter jo på fylkeshuset, og her er det en symbolsk viktig plass å starte. Det andre er at det faktisk er mange som kjører bil hit av forståelige grunner. Vi ønsker likevel å få redusert biltrafikken, sier Moe.

Østfold fylkeskommune har blant annet gjennom bypakkene forpliktet seg til å arbeide for flere skal bruke beina eller bussen for å komme seg til og fra jobb. Ved fylkeshuset kjører 85 prosent av de ansatte bil til jobben.

– Vinterstid synes jeg det er veldig greit å kjøre bil, slippe å stå og vente på bussen og fryse, sier Inger Wahl Hofstad som bor på Rolvsøy.

For å friste flere til å reise miljøvennlig er det foreslått bedre sykkelparkering, tilbringerbusser fra jernbanen og busstasjonen, men Olav Moe tror det også er nødvendig med en parkeringsavgift, om ikke 40 kroner dagen.

Ansatte i Østfold fylkeskommune

Inger Wahl Hofstad (foran) bor på Rolvsøy og kjører til jobb. Linde Korstadhagen Johnsen går til jobben nesten hver dag.

Foto: Anne Ognedal

På nivå med sykehuset?

– Det bør ligge på et sånt nivå at det har effekt. Samtidig må det ikke oppleves som et ublu nivå, som veldig mye høyere enn for eksempel sykehuset Østfold som vel har 20 kroner for en 20 timers periode.

Dersom det blir flertall for parkeringsavgift, fortsetter Jon Raymond Andresen å reise som han pleier.

– Jeg har en kone som jobber i Sarpsborg.Vi bare bytter på det, så hun kjører og jeg blir sluppet av her.

Dag Henning Klavestad satser på tohjuling.

– Det blir sykkel. Jeg betaler ikke 40 kroner og bomring i tillegg. Det blir sykkel eller moped.

Inger Wahl Hofstad fra Rolvsøy vil begynne å reise sammen med andre:

– Jeg tenker når det blir parkeringsavgift her, kommer jeg til å ta bussen og gå gjennom Kulåsparken. Det er en fin tur dersom det er fint vær.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • 8,2 mill fra Østfold – foreløpig

    Mens opptellingen forstatt pågår er det meldt om 8,2 millioner kroner fra Østfold. Det gir en 15. plass av 18 fylker i Norge. Rømskog er best per innbygger med 90,55 kroner, Halden i bunn med 17,14.

  • Se opp for militære kjøretøy mandag

    Flere hundre militære kjøretøyer skal kjøre nordover på E6 fra Fredrikstad og Rygge mandag ettermiddag. Statens Vegvesen ber trafikanter om å være ekstra oppmerksomme på disse.

    Forsvarets store og lange kjøretøy
    Foto: Torgeir Haugaard / Forsvaret