NRK Meny
Normal

– Det er klart at Norges største grenseovergang skal være døgnbemannet

FrPs Ulf Leirstein vil øke bemanningen på Svinesund. Senterpartiets Per Inge Bjerknes vil stenge grensene og innføre passkontroll.

Leirstein Svinesund

Tollstasjonen på Svinesund er ikke døgnbemannet. Frps Ulf Leirstein vil øke bemanningen.

Foto: Erlend Aas / Rainer Prang / Scanpix / NRK

Hvert døgn står grensekontrollen på Svinesund ubemannet i flere timer. Det klarer smuglerne å utnytte. De kjenner tollernes turnus og passerer grensa når det er trygt.

Til sammenligning så er Tollstasjonen på svensk side av Svinesund døgnbemannet.

– Jeg synes det må være en selvfølge at den viktigste grenseovergangen i landet må være døgnbemannet på tollstasjonen, sier Fremskrittspartiets stortingsrepresentant, Ulf Leirstein.

– Men ved å styrke Svinesund, så vil vel smuglere velge seg andre overganger?

– Vi må ha en såpass god bemanning på Svinesund at man også har mulighet til å sende ut tollere fra Svinesund til andre grenseoverganger for stikkprøvekontroller. Dette handler om ressurser, og det må selvfølgelig på plass, svarer han.

– Og med Frp i posisjon, så kan vi forvente at det bevilges mer penger til Tollvesenet?

– Nå er vi ikke i posisjon ennå, men hvis Frp får en hånd på rattet nå, så er det klart at tollvesenet må styrkes – ikke minst på de viktigste grenseovergangene og Svinesund er den aller viktigste, sier han.

LES OGSÅ:

Ber ny regjering om å vurdere å gå ut av Schengen-avtalen

Per Inge Bjerknes, samferdselspolitiker Sp

Per Inge Bjerknes, Østfold SP.

Mens Leirstein vil øke bemainningen på grenseovergangene, så mener Senterpartiets Per Inge Bjerknes at man også bør vurdere å stenge grensene og innføre passkontroll.

– Dette viser at smuglere og kriminelle er flinke til å utnytte de smutthullene som finnes. Vi som nasjon må tette hullene. En ting er å ha tettere kontroll med tollerne som er der. En annen ting er å se på å melde oss ut av Schengen slik at politiet også kan ha en stasjonær grensekontroll for å stanse den grensekryssende kriminaliteten, sier han.

– Hvilke forventninger har du til at en ny regjering gjør noe med grensekriminaliteten?

– Jeg håper at de tar den grensekryssende kriminaliteten på alvor og gir økte bevilgninger til Tollvesenet, men også at de tar en reell diskusjon om hvordan vi i Norge kan styrke kontrollen og da også ta Schengen som en del av den debatten, sier Per Inge Bjerknes.

LES OGSÅ:

38 kjørbare grenseoverganger

– Vi må ha mer bemanning, slik at vi får hyppigere kontroller. Det har vært ønsket til Fremskrittspartiet, og det håper jeg vi kan få til, sier Leirstein som ikke har noe spesifikt ønske om å gå ut av Schengen.

I Tollregion Øst er det 50 mil med grense til Sverige og 38 kjørbare grenseoverganger som eventuelt må bemannes om Norge melder seg ut av Schengen-samarbeidet. Bjerknes mener det ikke er noe problem.

– Politiets fellesforbund i hele Norden sier at den mest effektive kontrollen med grensekryssende kriminalitet vil være å ha grensekontroll og melde de nordiske landene ut av Schengen. Når politiet selv mener at dette er mulig og ønskelig, så mener jeg at vi som politikere må ta de signalene.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Uavgjort for Sarpsborg 08

    Lillestrøm og Sarpsborg 08 delte poengene på Åråsen i ettermiddag. Kampen endte 2-2.

  • Tøff motstand for Kvik Halden

    Kvik Halden spilte uavgjort 1-1 mot Grebbestad i en treningskamp lørdag ettermiddag. Grebbestad rykket i fjor opp til Divisjon 1 Söndra, som tilsvarer 2. divisjon i Norge.