NRK Meny
Normal

Vil politianmelde hundeeiere

Foreningen «Mer Villmark Nå» vil politianmelde jegere som slipper løs hund i ulverevir.

Hunder

ILLUSTRASJONSFOTO. - Vi kan ikke ha en slik rovdyrpolitikk i Norge at vi ikke kan gå tur i skogen og slippe hundene våre, sier leder i AJFF, Steinar Torp.

Foto: Colourbox

Seks hunder er drept av ulv i Halden kommune de siste to årene.

Jegerne fortviler over innpåsliten ulv, men foreningen Mer Villmark Nå mener hundeierne har seg selv å takke, når de slipper hundene som åte for ulven.

Nå er foreningen lei av hundeiere som ikke tar ansvar for dyrene sine.

Det kan bli aktuelt å politianmelde hundeiere som slipper hund i ulverevir. Når man bevisst slipper hunden i skogen der det er ulv, er hunden levende åte, sier Mona Jensen som er talskvinne for foreningen.

Les også:


- Går ikke an

Hund drept av ulv

Seks hunder er drept av ulv i Halden kommune de to siste årene.

Steinar Torp er leder i Arbeidernes Jeger og Fiskerforening i Halden ( AJFF ) og mener forslaget fra Mer Villmark Nå er uhørt.

Det går ikke an. Jeg kan ikke skjønne hva vi skal bli anmeldt for, når vi på lovlig vis slipper hundene våre i skogen, sier Torp til NRK.

Mer Villmark Nå mener at trussel om anmeldelse er preventivt og at hundeeiere vil tenke seg om flere ganger før de slipper sine dyr i ulverevir, om de kan få en anmeldelse mot seg.

Vi håper på denne måten å redde en hel del hunder, sier Jensen til NRK.

Steile fronter

Grenseulvene i Dals Ed - Halden har drept minimum sju hunder de to siste årene, og seks av disse på norsk side.

Den nærgående ulvene gjør det veldig, veldig vanskelig å drive jakt slik det er gjort i generasjoner, sier Steinar Torp.

Jegere

Jegerne mener jakta med hund nå er umulig å gjennomføre med nærgående ulv.

Foto: Frank Nygård / NRK

Han nekter å godta at jakt med hund nå synes umuliggjort på grunn av ulven, og vil ha "svenske metoder" for å ta hånd om skadedyr.

Vi må lære av svenskene på dette området. Når en ulv i Sverige går løs på hunder, blir det gitt fellingstillatelse på dyret og dyret tas ut, sier Torp.

Ulven er avhengig av kjøtt og har større rett på viltet enn det menneskene har, sier Jensen i Mer Villmark Nå .

Les også:

Redusert livskvalitet

I følge en rapport fra Høgskolen i Hedmark, som overvåker ulvebestanden her til lands, er det per 1. februar i år 13- 15 ulver i Østfold. De fleste er i Halden, og er enten ulv med fast tilhold (3-5) eller "grenseulv", som vandrer inn og ut av Sverige til og fra Norge.

I følge jegerne mister de nå muligheter de tidligere har hatt i skogen. Skogeiere er fortvilet over at ulven gjør store innhogg i hjorteviltbestanden sør i Halden.

Mer Villmark Nå mener det må være mulig å drive jakt, slik at ulv og mennesker kan dele på skogen, men det er menneskene som må tilpasse seg.

Det må gå an å drive jakt uten å slippe hunder løs. Man må ta mye større hensyn, sier hun.

Steinar Torp peker på at det nå lenger ikke kun er jegerne som fortviler over de mange ulvene på norsk side av riksgrensen, hvorav svært mange har tilhold i Halden kommune.

Vi har ulv i 90 prosent av Halden kommune. Det handler om livskvalitet for mange mennesker. Folk som er glad i å ferdes i skogen er bekymret for å gå tur med hund i ulverevir, sier han.

Bella - harehunden som overlevde ulveangrep

Steinar Torp mener harehunden Bella (bildet), som ble tatt av ulv 70 meter fra eieren, kunne ha vært reddet, dersom det var innført nødvergerett for hund i Norge.

Foto: Privat

- Et påskudd for å skyte ulven

Steinar Torp mener nødvergeretten for hund og husdyr snarest må settes ut i praksis fra politikernes side.

For eksempel ville ulveangrepet på harehunden Bella trolig ha kunnet vært unngått om nødvergeretten var tilstede. Ulven var bare 70 meter unna eieren, da Bella ble angrepet, sier Steinar Torp.

Mona Jensen mener det oftest er slik at hunder som tas av ulv befinner seg et godt stykke unna eieren, og at det i skog og mark ikke vil være enkelt å redde en hund fra ulv med et skudd.

Nødvergeretten er et påskudd for å kunne skyte ulven, sier hun til NRK.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Til legevakt etter lekasje


    Fem personer er sendt til sjekk på legevakten etter lekkasjen av kjemiske stoffer på Åkebergmosen industriområde i Råde i formiddag. Lekkasjen er nå stanset. Det begynte å lekke salpetersyre og natriumoksydløsning da det gikk hull i tankene etter et arbeidsuhell. Arbeidstilsynet skal undersøke hendelsen.

  • Har stanset kjemisk lekkasje

    Fem personer sendes til sjekk på legevakten etter lekkasjen av kjemiske stoffer på Åkebergmosen industriområde i Råde i formiddag. Lekkasjen er nå stanset. Det begynte å lekke salpetersyre og natriumoksydløsning da det gikk hull i tankene etter et arbeidsuhell. Ifølge politiet skal Arbeidstilsynet undersøke hendelsen.