NRK Meny
Normal

Vil plassere asylsøkere i campinghytter

Stortingsrepresentant Ulf Leirstein fra Østfold Frp mener asylsøkere ikke bør bli behandlet bedre enn norske husløse som i årevis har blitt henvist til campinghytter i nødssituasjoner.

Utne camping

Utne Camping i Sarpsborg har tidligere blitt brukt av NAV til å huse bostedsløse. Ulf Leirstein mener slike løsninger også bør være tilbudet til asylsøkere som kommer til landet.

Foto: Lars H. Pedersen / NRK

– Mange av innvandrerne som kommer har kontakt med andre i hjemlandet, og hvis man sender bilder av at det er flott og man får femstjernes hotell, er det en signaleffekt jeg mener vi ikke skal være bekjente av, sier Leirstein til NRK.

Norske husløse har i årevis blitt henvist til campinghytter. Forventer at innvandrere som kommer til landet ikke får bedre tilbud.

Ulf Leirstein på Twitter

– Jeg konstaterer at man opp igjennom årene ofte har tilbudt norske husløse nødløsninger, som for eksempel campinghytter. Derfor synes jeg det er rart og feil at man skal tilby innvandrere som kommer bedre standard enn man tidligere har tilbudt norske husløse.

Synes du det er greit å sette norske husløse opp mot asylsøkere?

– Poenget er at vi har mange steder vi kan tilby som har lav standard. Jeg mener man skal ha lav standard slik at ikke flere velger å komme hvis man bare er ute etter å få oppleve økt velferd, sier han.

– Bør ha lav standard

Leirstein mener UDI bør ta i bruk andre alternativer enn hotell for å huse flyktninger og peker på campingplasser og nedlagte militærleirer.

Ulf Leirstein

Stortingsrepresentant Ulf Leirstein mener campinghytter og nedlagte militærleire bør brukes fremfor hotell for å huse asylsøkere.

Foto: Anette Torjusen/NRK

– Jeg er opptatt av, og signaliserer til UDI, at man først og fremst bør ta i bruk den type forlegninger før man bruker hotell, sier Leirstein.

Krav til tak over hodet, seng og mat

Presserådgiver i UDI, John Olav Kroken, skriver i en epost til NRK at UDI aldri har ønsket å bruke hoteller og andre kostbare former for akuttinnkvartering.

– Men dette har blitt nødvendig som et supplement til «vanlige» løsninger for å kunne gi tak over hodet til det svært høye antallet asylsøkere som kommer til Norge. Vi ønsker nå å kutte ned på bruken av dyre akuttplasser og gå over til rimeligere alternativer.

Campinghytter og nedlagte militærleire, som Leirstein nevner, har vært og vil bli alternativer UDI vurderer.

John Olav Kroken

John Olav Kroken er presserådgiver i UDI og sier de ønsker å kutte ned på bruken av dyre akuttplasser.

Foto: Nora Lie

– På litt lengre sikt ønsker vi å gå bort fra alle akuttplasser og bruke mer permanente løsninger.

UDI har plikt til å tilby tak over hodet, en seng å sove i og daglige måltider.

– Utover dette forsøker vi å organisere innlosjeringen så kostnadseffektivt som mulig, og som nevnt har vi aldri ønsket å bruke dyre akuttplasser, men det har vært nødvendig i den svært krevende situasjonen vi befinner oss i, sier Kroken.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Ber om å slippe ut av fengsel

    25-åringen fra Østfold som drepte kjæresten Alexandra på en hytte på Flå i fjor, ber om å få slippe ut av varetekt mens han venter på at ankesaken skal komme opp i retten. Det skriver Dagbladet. Mannen ble dømt til 13 og et halvt år i fengsel i mars, men anket dommen. Ankesaken skal opp i november, og han har bedt om å få bo hos besteforeldrene sine frem til saken skal opp igjen.

  • Vannlekkasje funnet i Hobøl

    Lekkasjen på hovedvannledningen i Hobøl er funnet og det er bare noen få husstander som ikke har vann. Det sier Christine Strømsæther, daglig leder ved Hobøl vannverk SA. På morgenen i dag var store deler av nordre Hobøl uten vann.