NRK Meny
Normal

Vil betale gjeld med økt eiendomsskatt

Forslaget om å øke eiendomsskatten i Halden for å betale ned gjeld får en kjølig mottagelse blant politikerne.

Rådmann Roar Vevelstad, Halden

Konstituert rådmann i Halden, Roar Vevelstad, la fram administrasjonens forslag til budsjett på torsdag.

Foto: Remi Drageset / NRK

Torsdag la konstituert rådmann i Halden, Roar Vevelstad, fram administrasjonens forslag til budsjett for 2016. Budsjettforslaget innebærer blant annet færre lærere og assistenter i skolen, nedleggelse av en kommunal barnehage og fortsatte nedbemanninger.

– Det er et budsjett med 2,1 milliarder i omsetning. Det gir jo et visst handlingsrom. Men enhver prioritering som skal gjøres, får en konsekvens for noe annet, sier Vevelstad.

20 millioner mer i eiendomsskatt

I forslaget ligger det en økning av eiendomsskatten fra 3,75 til 5,75 promille av takstgrunnlaget. Det vil bety en inntektsøkning på 20 millioner kroner. De pengene vil Vevelstad bruke til nedbetaling av gjeld, for å bringe kommunen ut av Robek-lista raskere.

– Det er snakk om økt eiendomsskatt for å få dekket inn det akkumulerte underskuddet litt tidligere enn det den forpliktende planen sier. Jeg mener det kan være fornuftig, sier rådmannen.

Overskudd på barnehageplasser

I budsjettforslaget ligger det også innstramninger i undervisningssektoren neste år. Det betyr færre lærere og assistenter. Vevelstad foreslår også å legge ned Tistedal barnehage til høsten. Halden kommune har overskudd på barnehageplasser.

Vevelstad håper kommunen kan unngå oppsigelser. Han håper nedbemanningen kan dekkes inn ved naturlig avgang.

– Betaler nok avgifter

Kirsti Brække Myrli, Halden Ap

Kirsti Brække Myrli (A) mener avgiftsnivået i Halden er høyt nok.

Foto: Remi Drageset / NRK

Dette håper Arbeiderpartiets Kirsti Brække Myrli blir løsningen:

– Det er jo svært gledelig at rådmannen ikke bruker ordet oppsigelser. Han bruker ordene nedbemanning og omstilling. En kommune, som er en stor bedrift, vil alltid ha naturlig avgang, sier hun.

Hun er mer skeptisk til forslag om å legge ned tjenester som kommunale barnehager. Brække Myrli er også skeptisk til å legge på eiendomsskatten:

– Vi mener kommunale avgifter generelt i Halden er høye nok som de er, sier hun.

Viktig med kontroll

Thor Edquist, Halden Høyre

Ordfører Thor Edquist (H) er opptatt av at økte inntekter fra eiendomsskatt ikke skal gå til drift.

Foto: Remi Drageset / NRK

Ordfører Thor Edquist er positiv til å øke eiendomsskatten, dersom pengene brukes til å få kommunen ut av Robeklista. Han må være sikker på at pengene går til nedbetaling av gjeld, og ikke til drift.

– Vi har sagt at der er noe vi vil diskutere når vi har så god kontroll at vi vet at økt eiendomsskatt vil komme som et ekstra pluss. Økt eiendomsskatt må ikke gå til å betale for dyr drift. Vi nærmer oss nok nå et punkt hvor vi begynner å få kontroll. Vi kan kanskje diskutere det. Hva som kommer ut av det, skal jeg ikke si noe om, sier Edquist.

Ordføreren tror ikke det blir veldig mye diskusjoner rundt neste års budsjett.

– Vi må holde stramme tøyler. Noe mer penger enn det rådmannen har lagt opp til nå, det har vi ikke. Dersom noen vil ha mer, må andre få mindre. Så enkelt er det, sier Edquist.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: