NRK Meny
Normal

Vil lokke skoleelever til sjøs

Drømmer du om lugar, skipsklokke og fin uniform? Da bør du lese videre.

Illustrasjonsfoto skip
Foto: Rainer Prang / NRK

- Det er blitt et alvorlig problem at det rekrutteres for få sjøfolk, sier Rikke Lind, leder av Maritimt Forum.

Akutt mangel

Organisasjonen representerer norske maritime arbeidsgivere, og er beskymret for den akutte mangelen på arbeidskraft på skip og rigger.

- Hvis vi ikke får flere ungdommer til å velge maritim utdanning, vil det bli alvorlige problemer de nærmeste årene, sier Lind.

Leder i Maritim trening og rekruttering, Terje Pettersen, sier behovet er stort - og han frir nå til ungdommen.

- Et yrke å satse på

- Rederiforbundet har anslått at vi trenger et sted mellom 10 000 og 15 000 sjøfolk og offiserer framover. Dette er ikke bare et nasjonalt problem, men også et globalt problem, hevder Pettersen.

- Vi håper mange østfoldungdommer vil søke lærlingplass hos oss. Dette er et yrke å satse på i framtida, sier Pettersen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Solberg på tredje i Sigdal

    Henning Solberg ble nummer tre i årets Sigdalsrally. Mads Østberg måtte bryte før siste etappe, ifølge lokalavisa Bygdeposten. 26 førere brøt løpet under de krevende forholdene. Russiske Nikolay Gryazin vant rallyet foran Anders Grøndal fra Drammen.

  • Flere elever sier de mobbes

    34 mobbesaker ble meldt inn av elever i Østfoldskolene til Fylkesmannen i Østfold i den årlige Elevundersøkelsen i fjor. Det er 34 for mange, mener mobbeombudet i Østfold, Henrikke Bugdø-Aarset. Hun sier det er trist at så mange leever ikke føler at skolene har tatt på alvor de mobbeproblemer disse elevene har meldt inn.