NRK Meny
Normal

Vil lokke skoleelever til sjøs

Drømmer du om lugar, skipsklokke og fin uniform? Da bør du lese videre.

Illustrasjonsfoto skip
Foto: Rainer Prang / NRK

- Det er blitt et alvorlig problem at det rekrutteres for få sjøfolk, sier Rikke Lind, leder av Maritimt Forum.

Akutt mangel

Organisasjonen representerer norske maritime arbeidsgivere, og er beskymret for den akutte mangelen på arbeidskraft på skip og rigger.

- Hvis vi ikke får flere ungdommer til å velge maritim utdanning, vil det bli alvorlige problemer de nærmeste årene, sier Lind.

Leder i Maritim trening og rekruttering, Terje Pettersen, sier behovet er stort - og han frir nå til ungdommen.

- Et yrke å satse på

- Rederiforbundet har anslått at vi trenger et sted mellom 10 000 og 15 000 sjøfolk og offiserer framover. Dette er ikke bare et nasjonalt problem, men også et globalt problem, hevder Pettersen.

- Vi håper mange østfoldungdommer vil søke lærlingplass hos oss. Dette er et yrke å satse på i framtida, sier Pettersen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Senterpartiet vil fjerne villsvin

    Det er fortsatt bred politisk enighet på Stortinget om at villsvin er uønsket i Norge. Samtidig gjør den svenske villsvin-politikken et fullstendig uttak vanskelig. Landbrukspolitisk talsperson i Senterpartiet, Geir Pollestad, mener det må på plass en utryddingsplan, skriver Nationen. Han mener villsvin er en fremmedart som bør skytes, ikke forvaltes.

  • Til sykehus etter brann i Gressvik

    To personer er fraktet til sykehus etter en brann i en bolig i Gressvik i Østfold, melder politiet. Den ene skal ifølge politiet ha fått brannskader på en arm, og den andre har skader i et bein etter å ha hoppet fra 2. etasje.