NRK Meny
Normal

Vil legge Oslo-Stockholm om Østfold

Næringslivets Hovedorganisasjon i Østfold foreslår at jernbaneforbindelsen mellom Oslo og Stockholm legges gjennom Østfold.

Tog

NHO tror langt flere vil velge toget fremfor andre transportmidler, dersom reisetiden på seks timer mellom Oslo og Stockholm kortes vesentlig ned. Høyhastighetsbanen gjennom Østfold er en god og rimelig løsning for å korte ned reisetiden, mener NHO.

Foto: Ole Johan Ramfjord / NRK

NHO mener dagens forbindelse til Stockholm over Kongsvinger er altfor dårlig.

Gunnar Laursen i NHO Østfold sier til NRK at han utelukkende ser fordeler med forslaget.

NHO har videresendt sitt forslag til samferdselsminister Liv Signe Navarsete.

- Vi tror at ved å kjøre Østfoldbanen, som nå oppgraderes til høyhastighetsbane og som kan håndtere tog i 200 kilometer i timen, vil man få et stort passasjerpotensiale, og dermed heve økonomien i dette, sier Gunnar Laursen til NRK.

Han mener at turen mellom Oslo og Stockholm på over seks timer er alt for lang, slik den er i dag.

- Med kortere reisetid vil langt flere velge å benytte toget, sier Laursen.

Ikke regnet på prosjektet

NHO vil at idet toget passerer grensen ved Kornsjø kan togene gå videre til Mellerud og følge det moderne svenske jernbanenettet videre til Karlstad og Stockholm.

- Vi har ikke regnet på hva dette koster, men jernbanenettet ligger der allerede. I og med at man ikke investerer noe særlig vil dette være en usannsynlig god ordning, sier han.

NHO eller heller ikke fornøyd med godstilbudet over Kongsvinger, og mener totalt sett at jernbanesporet gjennom Østfold vil være den beste løsningen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Frykter å få for mange ansatte

    De fem kommunene som skal bli Indre Østfold kommune i 2020, forsøker å unngå at ansatte blir overtallige når kommunene blir slått sammen. Det er blant annet innført nye regler når stillinger blir ledige. Nå skal det vurderes om det er mulig å dekke opp arbeidet uten å ansette en ny i kommunen.

  • Tatt tolv ganger uten førerkort

    En 37 år gammel haldenser er dømt til fengsel i et år og fire måneder blant annet for fire tilfeller av kjøring i narkorus og tolv tilfeller av kjøring uten førerkort. Mannen, som aldri har hatt førerkort, er dømt for kjøring i ruset tilstand fem ganger tidligere og han er straffet 17 ganger tidligere for kjøring uten førerkort.