NRK Meny
Normal

Vil lage storkommune ved Glommas utløp

Lederen for Fredrikstad Næringsforening snakket varmt for en storkommune med Hvaler, Råde, Fredrikstad og Sarpsborg på et folkemøte i Fredrikstad tirsdag kveld.

Fredrikstad kommune

Næringsforeningen vil ha endret dagens kommunegrenser i løpet av noen år.

Foto: Trond Øyvind Karterud / NRK

Kjell Arne Græsdal

Kjell Arne Græsdal er leder i Fredrikstad Næringsforening.

Foto: Hermund Lybeck Kjernli / NRK

Ikke alle de 60 deltagerne på folkemøtet var like overbevist som leder Kjell Arne Græsdal i Fredrikstad Næringsforening. Men for Græsdal er saken helt klar:

– Hvaler, Fredrikstad, Råde og Sarpsborg bør bli en stor kommune.

Selv om tanken på å slå sammen rivalene Fredrikstad og Sarpsborg lugget for flere, var Græsdal entydig i sine signaler:

– Må komme i gang nå

– Vi mener vi må komme i gang nå, for dette har betydning for arbeidsplasser og velferden i byen i en tid som er under stor forandring, sa Græsdal.

– Finnes det gode argumenter for å la ting være som de er?

– Nei, jeg synes ikke det.

Om Næringsforeningens leder er ferdig i tenkeboksen, var det andre av møtets deltagere som er andre steder i prosessen. Blant dem er Terje Gjølberg, som fikk med seg både Arbeiderpartiets tvil og Senterpartiets motstand når det snakkes om å slå sammen kommuner:

– Det er viktig for meg å få belyst saken fra mange sider og få en fragmentert debatt, slik jeg ser det. Det er veldig viktig med debatt rundt dette, sier Gjølberg.

Lugger følelsesmessig

– Er det en grei løsning å slå Fredrikstad sammen med Sarpsborg? Eller lugger det følelsesmessig?

– Det følelsesmessige er en side av saken. Der lugger det, mener Gjølberg.

I salen i går var snittalderen rimelig høy, men noen unge hadde funnet veien. Fredrik Veseth var ikke skremt av tanken på å bli boende i en storkommune:

– Jeg synes kommunesammenslåing kan være noe for fremtiden. Jeg selv mener vi bør gjøre det.

Han er ikke opptatt av kommunegrenser:

– Vi har ikke vokst opp med Onsøy-barna og Glemmen-guttene og så videre. Alle er fra Fredrikstad. Det er viktigere å se ressursene, sier han.

Kari Agerup

Kari Agerup er varaordfører i Fredrikstad.

Foto: Tor René Stryger / NRK

I panelet satt Fredrikstads varaordfører Kari Agerup (A), som ikke ville forskuttere hva utfallet til slutt vil bli:

– Vi har ikke konkludert ennå. Når rapporten kommer og saken kommer til politisk behandling skal vi ha en god og bred debatt i partiet hos oss, alle skal få lov til å uttale seg og så vil vi konkludere, sier Agerup.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Truet med pistol

    To menn ble pågrepet i Moss i natt etter at en av dem hadde truet flere andre personer med en pistol. Ifølge politiet startet det hele med et slagsmål ved en bensinstasjon. En mann truet med pistol og stakk så fra stedet. Politiet pågrep de to i boligen til den ene. De fant pistolen og det viste seg å være en soft gun.

  • Politiet tok førerkort

    Utrykningspolitiet stoppet tidligere i kveld en svensk bilfører som kjørte i 137 kilometer i timen i 90-sonen. Svensken ble stoppet på E18 i Eidsberg, skriver politiet på Twitter.