NRK Meny
Normal

Vil la huseierne lage sin egen energi

Snart kan flere selge egenprodusert strøm.

Solcellepanel i Tyskland

Prosjektet EMPOWER har fått 50 millioner kroner fra EU. Det skal utvikle fremtidens energimarked på Hvaler.

Foto: Bjørnbakk, Jan-Morten / NTB scanpix

På Hvaler skal Fredrikstad Energi sammen med en rekke andre nasjonale og internasjonale aktører sette i gang et prosjekt med egenproduksjon av energi.

Terese Troy Prebensen, leder for forretningsutvikling i Fredrikstad Energi

LOKALE MARKEDER: Terese Troy Prebensen i Fredrikstad Energinett vil lage lokale energimarkeder.

Foto: Fredrikstad Energi

EU-prosjektet skal gå over tre år og har fått 50 millioner kroner til å lage fremtidens energimarked.

– Målet er å få små lokale energimarkeder der forbrukeren selv produserer og bruker egen energi. De kan også selge innbyrdes i det lille lokale markedet, sier Terese Troy Prebensen, leder for forretningsutvikling i Fredrikstad Energi.

Ingen forskjell

De har allerede testet ut en del energiløsninger på Hvaler. Nå vil de ha med seg folk som har lyst til å produsere energi selv.

– Det vil redusere strømregningen din fordi du produserer mer energi selv, sier Prebensen.

Forbrukeren skal heller ikke merke noe til at man bruker selvprodusert energi.

– Dette vil være helt ordinær strøm som går helt automatisk via sikringsskapet ditt. Det blir ikke noe flakkende lys eller mørke perioder. Når du ikke produserer nok energi leverer vi som vanlig.

EU-prosjekt skal utvikle lokale energimarkeder der du selv kan kjøpe og selge egenprodusert strøm.

Selvforsynt

På Jeløy i Moss har Halvor Fossum Lauritzen tatt i bruk solcelleanlegg for fullt på hytta si. Solstrømanlegget hans er koblet til strømnettet, som gjør at han både kan kjøpe og selge energi.

Halvor Fossum Lauritzen

SELVFORSYNT: Halvor Fossum Lauritzen har solcelleanlegg på hytta på Jeløy. Han er veldig fornøyd.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

– Mine erfaringer er gode. Man skulle tro at solcelleanlegg er lite egnet som energikilde i et land som Norge, hvor det er lang vinter og mørkt. Men solcelleanlegget har en god effekt selv når det ikke er sol, sier han.

– Du merker ingen forskjell. Det er som et hvilket som helst hus. Jeg er kjempefornøyd. Når du kjøper og selger strøm går det også automatisk.

Lauritzen er selvforsynt med strøm på hytta. Terese Troy Prebensen tror det er en stund til at vanlige husstander kommer like langt, men mener det likevel det er realistisk å produsere en del energi selv.

– Det er testet andre steder i mindre omfang. Vi ser at egenproduksjon, som for eksempel solcellepanel, kommer for fullt. I Tyskland har det eksplodert de tre siste årene.

– Med relativt små solcelleanlegg kan forbrukeren produserer noen tusen kilowattimer per år. Det er anlegg som kan ligge på taket til de fleste, sier hun.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Bil i grøfta på Brennemoen

    Politiet melder at en bil har kjørt gjennom autovernet og ut i grøfta på E18, Brennemoen, østgående retning. En person skal være involvert i ulykken. Personen skal være lettere skadet.

  • Røde Kors med panterekord

    Pantelotteriet til Norges Røde Kors satte ny rekord i 2017 med 37 millioner kroner. Østfold Røde Kors fikk drøyt 909 000 kroner av dette. – Midlene fra Pantelotteriet har blant annet bidratt til at våre lokale foreninger har økt sin aktivitet i 2017, sier daglig leder Øyvind Bruflat i Østfold Røde Kors.

    Panteautomat
    Foto: Røde Kors