NRK Meny
Normal

Vil kutte skatten for bedrifter

Fredrikstad Høyre vil fjerne eiendomsskatten for bedrifter i kommunen. Inntektene til kommunen vil bli redusert med mellom 50 og 70 millioner kroner i året hvis eiendomsskatten for bedrifter fjernes helt.

Peter Kuran

Ordførerkandidat for Fredrikstad Høyre Peter Kuran, mener kommunen kan klare seg uten inntektene fra eiendomsskatt på bedrifter.

Foto: Jon Gimmingsrud / NRK

Valglogo

Foran kommunevalget legger Fredrikstad Høyre fram flere forslag som partiet mener vil styrke næringsutviklingen i kommunen.

Et av forslagene er å fjerne eiendomsskatten for bedriftene. Ordførerkandidat Peter Kuran mener kommunen skal greie seg uten disse inntektene.

– La pengene bli i bedriftene

– Eiendomsskatten bidrar aktivt til å strupe næringsutvikling i Fredrikstad kommune og etablering av nye arbeidsplasser. Og den verdiskapingen trenger vi. Så når vi snakker om at vi gir skattelette til de rikeste så er det stikk motsatte. Vi er nødt til å bruke de pengene til å etablere nye arbeidsplasser og det betyr at ressursene bør bli i bedriftene, sier Kuran.

– Hvordan tror du vanlige huseiere reagerer hvis bare bedriftene får kuttet eiendomsskatten?

– Vi reduserer den også. Vi har i løpet av handlingsplanperioden en nedtrapping av eiendomsskatten til husstander for å lette belastningen av kommunale avgifter og byrder, fortsetter Kuran.

Milliontap for kommunen

– Hvor store inntekter vil kommunen gå glipp av hvis dere skal kutte ut eiendomsskatten for næringslivet?

– Vi har vel en nedtrapping som går på mellom 15 og 20 millioner i starten og ned til en reduksjon på 50 til 70 millioner i slutten av fireårsperioden.

– Har kommunen råd til det?

– Det har vi finansiert og vi har en bedre bunnlinje enn det Arbeiderpartiet har for eksempel.

Vil satse på vei

Et annet forslag fra Høyre er å bruke 150 millioner kroner mer til vedlikehold og veibygging i den kommende perioden. Partiet vil prioritere Åledalslinjen og en bedre tilknytning til E6. Pengene er det funnet plass til i budsjettforslaget til Høyre, sier Kuran.

– Vi har lagt inn det i budsjettet og langtidsplanen. Vi har tatt dette i forhold til rasjonalisering og effektivisering av kommunen. Vi omdisponerer en del av midlene og på den måten så jobber vi smartere på andre områder. Det betyr at den rene tjenesteproduksjonen til befolkningen lider ikke under dette, avslutter han.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Se fredagens Østfold-nyheter her

  • Lang ventetid på Bastø Fosen

    Vegtrafikksentralen Øst opplyser fredag ettermiddag at det er lange ventetider på fergestrekningen mellom Moss og Horten. På grunn av tekniske problemer på den ene ferga, må det påregnes en ventetid på rundt en time.