NRK Meny
Normal

Vil ikke overta LO-bastion

Det er uro blant politikere i Halden kommune rundt at kommunen kan komme til å kjøpe gjeldstyngede Folkets hus. Fremskrittspartiet sier de er helt imot et kjøp.

Folkets hus, Halden
Foto: Rainer Prang / NRK

Den gjeldstyngede LO-bastionen kan komme til å koste Halden kommune rundt 12 millioner kroner , og i tillegg må det påregnes store ombygningskostnader. 

- Når saken skal behandles vil Fremskrittspartiet gå helt imot et kjøp, sier gruppeleder i Frp i Halden kommunestyre Per Egil Evensen.

Han sier Halden kommune allerede har store arealer stående tomme, og mener det uforsvarlig at Folkets hus kan komme til å bli kjøpt.   

- Kommunen har en anstrengt økonomi, og vi har allerede mange bygninger stående som forfaller, sier Evensen til NRK.    

 

Per Egil Evensen, Fremskrittspartiet
Foto: Rainer Prang / NRK

Samling i sentrum

Halden kommune har fått et tilbud fra eierne av Folkets hus om å kjøpe sentrumseiendommen.

Da saken var oppe i kommunens økonomi- og næringsutvalg (ØKON) i februar i år ble den avvist, og utvalget krevde at det ble utredet hva lokalene skulle brukes til, hva det vil koste å bygge om lokalitetene, hva driften koster og hvilke inntekter kommunen kunne påregne.

I forslaget rådmann Per Egil Pedersen presenterer for administrasjonsutvalget onsdag foreslås det å flytte en rekke aktiviteter til Folkets hus-lokalene, samt å etablere en rekke nye aktiviteter.
 
Blant annet ser rådmannen for seg at rådhuskvartalet, inkludert Folkets hus, skal være hovedsenteret for kommunens publikumsrettede virksomhet, i tillegg til en fremtidig etablering av et NAV-kontor ( Arbeids- og velferdsetaten sammen med sosialtjenesten i kommunene ) og en brannstasjon.

Rådmann Per Egil Pedersen vil ikke kommentere saken overfor NRK i og med at den skal til politisk behandling.    

 

Folkets hus, Halden
Foto: Rainer Prang / NRK

Hemmelighetskremmeri 

Saken om samling av kommunens publikumsrettede og administrative funksjoner til Folkets hus i Halden behandles som en sak unntatt offentlighet i Administrasjonsutvalget onsdag.

Da det i 2004 ble etablert et ungdomshus i Folkets hus i 2004, ble saken delvis ført bak lukkede dører.

Ungdomshuset ble finansiert av Halden kommune, og det var den gang Arbeiderpartiet, Høyre og Fremskrittspartiet som stemte for tiltaket i Utvalg for kultur og idrett, mens De Grønne og SV gikk imot. De to sistnevnte ville opprettholde et allerede igangsatt ungdomstilbud i Studentsamfundet tvers over gaten for Folkets hus.     

- Ville hjelpe Folkets hus økonomisk

 Student Line Amdal, ved Kulturlinjen på Telemark distriktshøgskole i Bø, har studert Ungdomshuset i Folkets hus, og har trukket den konklusjonen at ungdomshuset ble igangsatt i lokalene for å hjelpe Folkets hus med den dårlige økonomien.

- Jeg har snakket med flere politikere i Halden om dette, og de bekreftet at tiltaket ble igangsatt som et ønske om at bruken av lokalene til ungdomsaktiviteter ville gi inntekter til Folkets hus, som har økonomiske problemer, sier hun til NRK.

Line Amdal er iferd med å sluttføre en rapport om ungdomshuset i Folkets hus, og der vil hun gjenta de opplysningene hun fikk blant annet i samtaler med politikere fra Kristelig Folkeparti, SV og Arbeiderpartiet i Halden.

Hun har tidligere omtalt forholdet om Folkets hus sin økonomi, og hvorfor ungdomshuset ble etablert der i Halden Arbeiderblad den 3. april i år, men ingen har så langt bedt henne dementere utspillet i artikkelen.

- Nei, jeg har ikke hørt noe fra noen om dette, og det er mitt absolutte inntrykk etter samtalene med politikerne at de ville redde Folkets hus sin økonomi med dette ungdomstiltaket, sier Amdal.

- En veldig rar sak

 Per Egil Evensen sier til NRK at han synes det er foruroligende, dersom det viser seg at det er brukt kommunale penger for å støtte opp under driften av Folkets hus.

- Vår intensjon, da vi stemte for ungdomstiltaket i Folkets hus i mai 2004, var å sørge for at det kom et ungdomstilbud på plass. Vi har aldri hatt noen annen agenda, og jeg synes det er foruroligende å høre noe slikt som dette, sier han i en kommentar til Line Amdals opplysninger.

Foruten å mene at Halden kommune allerede har arealer nok til å huse aktiviteter i kommunal regi mener Frp det er påfallende at det skal brukes så mye penger på å skaffe nettopp Folkets hus-bygget.

- Dette er ingen bra sak for Halden kommune. Vi sliter allerede med økonomien, og har ikke behov for enda et stort bygg som skal driftes og vedlikeholdes. At noen vil bruke et såvidt stort beløp for å skaffe kommunen nettopp dette bygget, synes jeg er veldig rart, sier han.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • 6 mill. til natur

    Fylkestinget har bevilget seks millioner kroner til utsatte naturmiljøer i fylket. Det er Miljøpartiet De Grønne som har drevet fram saken. – En del naturmiljøer som bekker, enger, og dammer, er blant de naturmiljøene som nå kan bli rehabilitert, sier gruppeleder i partiet Erik Skauen.

  • Nyheter fra Østfold