NRK Meny
Normal

Vil ikke betale Risum-regninger

Halden kommune vil ikke betale regninger for oppussing av sopp- og råteskadde Risum ungdomsskole. Rundt 14 millioner er brukt til oppussing.

Risum ungdomsskole, Halden
Foto: Rainer Prang / NRK

Risum ungdomsskole er så sterkt angrepet av sopp og råte at skolen skal rives.

Men før beslutning om riving kom, ble skolen fra januar til juli i år pusset opp for rundt 14 millioner kroner, på oppdrag fra kommunen.

Men millionregningene blir ikke betalt før en granskning er fullført.

Illustrasjonsfoto
Foto: Rainer Prang / NRK

Oppussing av skole som må rives

Risum ungdomsskole ble stengt og elevene flyttet etter at det i desember i 2005 ble funnet mengder med muggsopp i takkonstruksjonene på skolen.

Underveis i renoveringsarbeidet ble det oppdaget mer muggsopp enn først forventet, og det ble oppdaget at asbestplater er brukt til brannsikring av stålkonstruksjoner i innerveggene og i korridorene.

Oppussingsarbeidene ble initiert av rådmannen i Halden kommune, som også sørget for å få flyttet undervisningen for elevene til den nedlagte forvaltningsskolen på Fredriksten festning.

I sommer konkluderte en ekstern rådgiver med at det ikke var noen vits i fortsette arbeidet med oppussing. De to hovedbyggene, som begge er reist på 1970-tallet, må rives. Nå venter kommunen på en rapport på om det nyeste skolebygget og gymsalen også skal rives. 

Gransker saken

Halden kommune har igangsatt en gransking av hva som skjedde, da skolen først ble pusset opp, og det senere ble konkludert med at den måtte rives.

- Håndteringen av mugg- og soppskadene på Risum ungdomsskole må granskes, sa leder i Økonomi- og næringsutvalget i Halden kommune Per Egil Evensen (Frp) til NRK tidligere i høst.

Han mener det har foregått en vanvittig pengebruk.

- Her er det gjort en gedigen tabbe, og vi må komme til bunns i denne saken, sier Evensen.

Advokat Arne Scott er innleid av kommunen til å forestå granskingen.

Får ikke betalt

 Firmaene som har gjort jobben med oppussingen, slik de ble bedt om, må imidlertid vente på pengene. Det dreier seg om flere millioner kroner.

Bedriftene har forsøkt å få ut pengene fra kommunen, men forgjeves.

I følge Halden Arbeiderblad er det ordfører Per Kristian Dahl (Ap), som har tatt avgjørelsen om at bedriftene ikke skal få penger foreløpig.

- Etter ordførerens syn har ikke rådmannen mulighet til å utbetale noe som helst så lenge granskingen pågår, sa Dahl i følge Halden Arbeiderblad i et møte i Økonomi- og næringsutvalget i Halden kommune i forrige uke.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Sarpsborg innebandy-kvinner ute

    Sarpsborg tapte to kamper og spilte en uavgjort i helgens NM-sluttspill i innebandy. Dermed går de ikke til NM-semifinalen.

  • Slevik til semifinale

    Slevik slo Gjelleråsen for trede gang denne uka og er klare for semifinalen i NM-sluttspillet i innebandy. Kampen endte 6-4, etter at Fredrikstad-laget lå under 4-1 i andre periode.