NRK Meny
Normal

Vil holde Pegida-markering i Fredrikstad

Sist torsdag søkte Tor-Arne Hæger Berg politiets tillatelse på vegne av Pegida Sarpsborg og Omegn.

Pegida Sarpsborg og Omegn

På gruppens Facebook-side har Hæger Berg tidligere postet at det blir holdt en Pegida-markering i Fredrikstad den 16. februar. Nå har han søkt om å få holde en markering den 25.

Foto: Skjermdump/Facebook / NRK

– Det vi har søkt om, er å gå fra Nygårdsgata ved kinoen og avslutte med appeller på Stortorget. Vi håper på stor oppslutning, sier Hæger Berg til NRK.

Hæger Berg er tidligere kjent som nestleder i høyrepartiet Demokratene.

Politiet i Fredrikstad bekrefter at de har mottatt en søknad om en markering med start klokken 1830 den 25. februar. Trolig blir søknaden behandlet på mandag. Det skal mye til for at den ikke blir godkjent, får NRK Østfold opplyst.

Fredrikstads ordfører Jon-Ivar Nygård syns ikke noe særlig om at en slik markering er planlagt. Samtidig er det innenfor grunnlovsfestede bestemmelser om ytringsfrihet.

– Det er selvfølgelig ikke noe jeg setter pris på. Men også de som har slike sære synspunkter har lov til å demonstrere for sitt syn, sier ordfører Jon-Ivar Nygård.

Venter reaksjoner

Det at Pegida forhåndsannonserer markeringen i pressen, betyr at Hæger Berg regner med motdemonstrasjoner og andre reaksjoner.

Jeg vil bli veldig overrasket hvis det kommer mer enn en håndfull demonstranter.

Jon-Ivar Nygård, ordfører i Fredrikstad (A)

– Alle har lov å ytre seg her. Det som er synd, er at vi blir stemplet som rasister, nazister og venner av Anders Behring Breivik. Vi ønsker bare å sette søkelyset på en debatt som bør tas av makthaverne, og at dette bør tas opp på en bedre måte.

Nygård: – Ikke de rette til å fronte kampen mot terror

Pegida er ikke en organisasjon hvor kampen mot all terror er det overordnede, kommenterer Fredrikstads ordfører.

– De er svært islamfiendtlige og rettet mot enkelte religiøse grupper. Det mener jeg er fullstendig feil angrepsvinkel. Men hvis de sier de generelt tar avstand fra terror, så er ikke det noe som ikke alle andre også kan slutte seg til.

Ordfører Jon-Ivar Nygård

LIKER DET IKKE: Pegida er i sin fulle rett til å markere sitt standpunkt, men jeg setter selvfølgelig ikke pris på dette, sier Fredrikstads ordfører Jon-Ivar Nygård.

Foto: Tor Rene Stryger

– Men jeg tror nok ikke vi skal la Pegida være de som skal gå i forkant i kampen mot terror.

Ordføreren tror ikke en slik markering vil føre til bråk i byen den 25.

– Det tviler jeg på. Jeg vil bli veldig overrasket hvis det kommer mer enn en håndfull demonstranter.

Omstridt bevegelse

Pegida er forkortelsen for Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes, eller på norsk Patriotiske europeere mot islamisering av Aftenlandet (Vesten, journ.anm.). De markerte seg først i Tyskland høsten 2014. Kontroverser har fulgt lederskap og markeringer i flere land.

Under Pegidas første markering i Oslo ble en TV2-reporter skjelt ut som "muslimjævel" direkte på TV av en av deltakerne, en oppførsel det norske lederskapet etterpå tok avstand fra. På senere markeringer i hovedstaden har antallet deltagere stadig minket.

Vil all ekstremisme til livs

Hæger Berg sier det er ekstremismen i alle former de vil til livs. Han ønsker ikke å peke ut én gruppe mennesker som ansvarlige og uønskede. Men et viktig poeng for arrangørene er det forholdsvis store antallet Østfoldungdommer som har blitt radikalisert, og dratt til Midtøsten for å kjempe for terrorbevegelser som IS.

Tor-Arne Hæger Berg

IKKE UTE ETTER MUSLIMENE: Hæger Berg bedyrer at det ikke er muslimer generelt, men ekstremistene, som de vil markere mot den 25. februar.

Foto: Skjermdump/Facebook med tillatelse fra bruker

– Det vi har sagt i vår søknad er at vi har nulltoleranse for trusler, vold og sjikanering av individer. Men det er jo en grunn til at vi setter markeringen til Fredrikstad. Over ti ekstremister har dradd fra byen til Midtøsten.

Ikke ute etter alle muslimer

– Det er ekstreme islamister som ødelegger ryktet til Islam, fortsetter arrangøren.

– Det er ikke muslimer vi går etter, vi mener det er feiltolkninger av Islam som gjør at ekstremistene tror de kan ture fram slik.

– Men hvordan skal du overbevise folk om det, med det inntrykket mange har fra det Pegida har gjort tidligere?

– Folk har sine meninger. Jeg skal ikke mene og tro hva andre mener, men jeg syns det er synd at vi i Norge i 2015 er redde for at det skal skje terrorhandlinger på vår egen jord.

– Jeg er ikke ute etter å skape rasistisk propaganda, fastholder Hæger Berg.

– Terror er terror uansett hvem som handler.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • For få bruker refleks

    – Vi er for dårlige til å bruke refleks. Det sier leder i Trygg Trafikk i Østfold, Paal Gunnar Mathisen. Ifølge tall fra Trygg Trafikk bruker om lag 50 prosent av østfoldingene refleks, mot 37 prosent på landsbasis, men det er ikke nok, sier Mathisen.

  • Forskjellig eiendomsskatt

    Det vil trolig være forskjellig eiendomsskatt i de fem kommunene som blir til Indre Østfold i to år etter at de er blitt en kommune. Prosjektleder Bjørn Sjøvold anbefaler å søke departementet om å få beholde forskjellene i en overgangsperiode. Fellesnemnda skal diskutere saken fredag.