NRK Meny
Normal

Foreslår halvering av den svenske ulvestammen

Den svenske regjeringen vil begrense ulvestammen til mellom 170 og 270 dyr. Naturskyddsföreningen frykter det betyr felling av over 200 ulver i vinter.

ulv
Foto: Franck Delhomme / Franck Delhomme

Regjeringen i Sverige la i formiddag fram sin nye rovdyrsproposisjon, melder Sveriges Radio Värmland.

Møtt med skuffelse

Forslaget er møtt med kritikk fra den svenske naturvernforeningen (Naturskyddsföreningen). Lederen Mikael Karlsson sier at han er svært skuffet, og at regjeringen med dette i verste fall åpner for å felle over 200 ulver i løpet av vinteren.

I følge Karlsson ligger regjeringens forslag langt fra hva forskere mener kreves for å sikre ulvestammen på sikt.

Et tusentalls bjørner

I rovdyrsproposisjonen som miljøminister Lena Ek presenterte i dag foreslås videre en bjørnestamme på 1100 til 1400 dyr, at det skal være mellom 500 og 600 jerver og mellom 700 og 1000 gauper, samt at det bør finnes 150 par hekkende kongeørner i vårt naboland.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • -Uegnet for eldre og syke innsatte

    Halden fengsel er uegnet for eldre og syke innsatte. Det sier advokat Harald Otterstad. Otterstad er forsvarer for 83-åringen som ble dømt til 13,5 års ubetinget fengsel for å ha drept sin kone med gevær i parets hjem i Sarpsborg. 83-åringen søker nå om benådning på grunn av sviktende helse. Ifølge Otterstad har ikke fengselet kapasitet til å følge opp mannen. Are Høidal, Fengselsleder i Halden fengsel, vil ikke kommentere enkeltsaker, men sier det er Halden kommune som er ansvarlig for helsetjenesten i fengselet. Ellers legger Høidal til at de tilrettelegger for soning i alle livsfaser i norsk kriminalomsorg, fra ung til gammel.

  • Grønt skifte i norsk industri

    Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen iverksetter nå et tiltak han kaller "Prosess 21" som skal bidra til et grønt skifte i norsk industri. Han mener industrien må være med på å løse klima- og miljøproblemene våre. Norge har allerede i dag noen av verdens mest miljøvennlige industribedrifter, blant annet Borregaard i Sarpsborg sier ministeren. I dag fikk ministeren se hvilke miljøvennlige tiltak bedriften tar i bruk i det daglige arbeidet.