NRK Meny
Normal

Vil ha tunnel i Halden

Beboerne i den trafikkbelastede Elvegata vil ha tunnel fra Halden sentrum og opp mot Fredriksten festning. Pris: 100 millioner kroner.

Trafikksituasjonen i Elvegata i Halden gjør livet surt for beboerne. Bilene sneier hushjørnene i den trange gata, og de kjører altfor fort.

– Tunnel eneste redning for Elvegata

Tidligere i år ble fartsgrensen redusert til 40 kilometer i timen, men det er det få bilister som bryr seg om.

Nå vil beboerne langs Elvegata at det skal bygges en tunnel for trafikken mellom Halden sentrum og Iddeveien oppe ved Fredriksten festning.

– Ifølge eksperter vi har hatt kontakt med, er en tunnel den eneste måten å bli kvitt trafikkproblemene i Elvegata på, sier Rolf Olsen, som på vegne av beboerne jobber for å finne en løsning.

Gammelt prosjekt hentes frem igjen

En tunnel vil føre trafikken fra Vaterland bro, under jernbanen og opp gjennom fjellet før den knytter an til Iddeveien oppe ved festningen.

Dermed vil ikke trafikken mellom Halden sentrum og Iddeveien lenger gå gjennom Elvegata.

Frem til for 13 år siden var en slik tunnel et prioritert veiprosjekt i Østfold.

Siden har ingenting skjedd, men nå er det mulig at planene kan bli hentet frem igjen.

Det sier lederen for samferdselskomiteen i Østfold fylkeskommune, Per Inge Bjerknes fra Senterpartiet.

– Forholdene i Elvegata er av en slik karakter at det er viktig å se på en langsiktig løsning. Der er fylkeskommunen, kommunen og Vegvesenet i dialog for å finne en mulig måte å løse det på, sier han.

– Tar minst ti år

Bjerknes tror det vil ta minst ti år før en tunnel er på plass.

Først må finansieringen på plass, og det kan bli vanskelig nok, for i Halden har politikerne sagt nei til bompenger.

– Det er en stund siden man har hatt presise kostnadsanslag, men man snakker nok om en prislapp i størrelsesorden 100 millioner kroner, og det er et betydelig prosjekt i Østfold-sammenheng som det vil være krevende å finne finansiering for, sier Bjerknes.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Politiet: – Sjekk hytta di

    Det har vært innbrudd i en hyttegarasje ved Glennetangen i Skiptvet. En ATV er borte. Politiet oppfordrer andre hytteeiere i området til å sjekke om noe er stjålet fra deres eiendommer, melder Smaalenenes Avis.

  • Tredje strake tap for Moss FK

    Moss tapte 0-1 mot Asker i dag, og gikk dermed på sitt tredje strake tap i sesongoppkjøringen. Moss står med totalt to seire, to uavgjort og fire tap så langt i sesongoppkjøringen.