NRK Meny

Vil ha slutt på salting av veier

Interesseorganisasjonen Stopp Veisaltingen mener vinterveier som ser tørre og trygge ut, ofte er langt farligere enn hva sjåførene oppfatter.

Veisalting

En gruppe trafikanter vil ha slutt på saltingen av veier i Norge.

Foto: Berit Roald / Scanpix

Artikkelen er flere år gammel.

Onsdag var veiene på Østlandet såpeglatte, og på E6 ved Kalnes var ni biler involvert i kjedekollisjoner.

Nå mener en gruppe trafikanter at det må bli slutt på å salte veiene.

– I det tilfellet her skaper salting en falsk trygghet og det er veldig farlig, sier sekretær i Stopp Veisaltingens styre, Glenn Kullberg.

Kullberg sier norske vinterveier krever at sjåførene er ekstra oppmerksomme når de er ute og kjører.

– Det som er farlig med en vei med is på denne måten, er at den fortsatt ser bar ut. Den sjøisen som lages synes ikke fordi den ikke glitrer på samme måte.

En mye bedre løsning er å senke farten, mener Kullberg.

– Man må ha en mye større bruk av vinterfartsgrenser, at man rett og slett aksepterer at det er vintervei og at man ikke til en hver tid kan skape kunstige sommerveier.

Men dette ikke aktuelt per dags dato, sier seksjonssjef Arne Bjørklund hos Statens vegvesen. Han mener det bare er en metode som fungerer.

– På E6 er det ikke et annet alternativ enn salting, sier Bjørklund.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Skal fjerne TT-kort

    Ventelistene for å få tilskudd til drosje for funksjonshemmede, såkalte TT-kort, skal fjernes. I dag står knapt 400 personer, som innfrir kravene til å få støtte, på venteliste. Fylkestinget har nå vedtatt å sette av 1,5 millioner kroner fra og med neste år for å løse dette. Det forteller nestleder i samferdselskomiteen, Cecilie Agnalt.