NRK Meny
Normal

Vil ha politi på Magnor, men ikke på Ørje

To politimestere ser helt ulikt på behovet for politi i nærheten av store tollstasjoner. Lensmannskontoret på Ørje kan bli lagt ned, på Magnormoen kan det bli etablert et nytt.

Gro Lene Gundelsby

ØRJE TOLLKONTOR: – Vi er veldig avhengig av samarbeidet med politet og vil gjerne beholde lensmannskontoret på Ørje, sier seksjonssjef ved Ørje tollkontor Gro Lene Gundelsby.

Foto: Hermund Lybeck Kjernli / NRK

– For oss vil det absolutt være en fordel å ha politi på plass. Da vi bygde den nye tollstasjonen ble politiet invitert til å ha eget kontor der, men de takket nei. Nå ser det ut som om de forsvinner fra Ørje også, sier seksjonssjef ved Ørje tollkontor Gro Lene Gundelsby.

Ørje tollsted

VENTETID: Tollere ved Ørje tollsted kan måtte vente lenge på å få bistand fra politiet i framtiden. Askim vil være det nærmeste stedet med politi, hvis politimesterens forslag blir vedtatt.

Foto: Hermund Lybeck Kjernli

Politimester i Øst politidistrikt, Steven Hasseldal, kom fredag med sitt forslag til hvor politiet skal være plassert i framtiden. Han foreslår å legge ned alle de fem lensmannskontorene som finnes i Østfold i dag.

Slik-blir-det-nye-politikartet

I politiets nabodistrikt, Innlandet, er vurderingen annerledes.

Vil opprette kontor

Torsdag la politimester i Innlandet, Johan Brekke, sitt råd om hvilke og hvor mange lensmannskontorer som skal legges ned. Her la han blant annet frem ønske om et nytt tjenestested på Magnormoen i Eidskog.

Vinn-vinn-situasjon-for-tollvesenet-og-politiet

- Det som var tydelig og kanskje det viktigste for oss var å få på plass et tjenestested på Magnormoen, sier Brekke.

Magnormoen er den nest største grenseovergangen i Norge, hvor også tollvesenet bygger seg opp.

- Det er fremtidsrettet å få til et bedre samarbeid med både tollvesenet og svensk politi, sier han.

Avhengig av samarbeid

Smugling og annen kriminalitet som avsløres av tollere fører til mye politiarbeid.

Seksjonssjefen ved Ørje tollkontor frykter at det blir mer tungvint hvis lensmannskontoret på Ørje legges ned.

– Vi er veldig avhengig av samarbeidet med politiet, sier Gundelsby.

Hun ser likevel ikke alt for mørkt på det, hvis lensmannskontoret legges ned.

– Når vi trenger politi i dag og lensmannskontoret ikke er bemannet har vi måttet tilkalle hjelp fra Sarpsborg. Kan vi tilkalle hjelp fra Askim i stedet, er jo det en løsning som er å leve med, avslutter hun.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • FFK med heftig snuoperasjon

    Stabæk II ledet 1-0 over FFK til pause, men Fredrikstad-laget reddet seg inn med to seine skåringer av Tim Nilsen og Kjell Rune Sellin.

  • Tromsø snudde kampen

    Etter å ha ligget under to ganger mot Sarpsborg 08 på Sarpsborg stadion, tok Tromsø ledelsen helt mot slutten av kampen. Tromsø vant 3-2. Robert Taylor scoret gjestenes tredje mål.