NRK Meny
Normal

Vil ha politi på Magnor, men ikke på Ørje

To politimestere ser helt ulikt på behovet for politi i nærheten av store tollstasjoner. Lensmannskontoret på Ørje kan bli lagt ned, på Magnormoen kan det bli etablert et nytt.

Gro Lene Gundelsby

ØRJE TOLLKONTOR: – Vi er veldig avhengig av samarbeidet med politet og vil gjerne beholde lensmannskontoret på Ørje, sier seksjonssjef ved Ørje tollkontor Gro Lene Gundelsby.

Foto: Hermund Lybeck Kjernli / NRK

– For oss vil det absolutt være en fordel å ha politi på plass. Da vi bygde den nye tollstasjonen ble politiet invitert til å ha eget kontor der, men de takket nei. Nå ser det ut som om de forsvinner fra Ørje også, sier seksjonssjef ved Ørje tollkontor Gro Lene Gundelsby.

Ørje tollsted

VENTETID: Tollere ved Ørje tollsted kan måtte vente lenge på å få bistand fra politiet i framtiden. Askim vil være det nærmeste stedet med politi, hvis politimesterens forslag blir vedtatt.

Foto: Hermund Lybeck Kjernli

Politimester i Øst politidistrikt, Steven Hasseldal, kom fredag med sitt forslag til hvor politiet skal være plassert i framtiden. Han foreslår å legge ned alle de fem lensmannskontorene som finnes i Østfold i dag.

Slik-blir-det-nye-politikartet

I politiets nabodistrikt, Innlandet, er vurderingen annerledes.

Vil opprette kontor

Torsdag la politimester i Innlandet, Johan Brekke, sitt råd om hvilke og hvor mange lensmannskontorer som skal legges ned. Her la han blant annet frem ønske om et nytt tjenestested på Magnormoen i Eidskog.

Vinn-vinn-situasjon-for-tollvesenet-og-politiet

- Det som var tydelig og kanskje det viktigste for oss var å få på plass et tjenestested på Magnormoen, sier Brekke.

Magnormoen er den nest største grenseovergangen i Norge, hvor også tollvesenet bygger seg opp.

- Det er fremtidsrettet å få til et bedre samarbeid med både tollvesenet og svensk politi, sier han.

Avhengig av samarbeid

Smugling og annen kriminalitet som avsløres av tollere fører til mye politiarbeid.

Seksjonssjefen ved Ørje tollkontor frykter at det blir mer tungvint hvis lensmannskontoret på Ørje legges ned.

– Vi er veldig avhengig av samarbeidet med politiet, sier Gundelsby.

Hun ser likevel ikke alt for mørkt på det, hvis lensmannskontoret legges ned.

– Når vi trenger politi i dag og lensmannskontoret ikke er bemannet har vi måttet tilkalle hjelp fra Sarpsborg. Kan vi tilkalle hjelp fra Askim i stedet, er jo det en løsning som er å leve med, avslutter hun.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Vestby-pasienter kan gi problemer

    Når innbyggerne i Vestby i mai overføres til Sykehuset Østfold, kan det gi økt antall pasienter på korridor og en opphopning av pasienter i akuttmottak. Det kommer fram i sykehusets risikovurdering for mottak av Vestbypasienter.

    Korridorpasienter på Sykehuset Østfold
    Foto: Sykehuset Østfold
  • Tiltalt for drapsforsøk

    En 27 år gammel mann er tiltalt for å ha prøvd å drepe en annen mann med kniv eller øks i Sarpsborg i mai 2016, skriver VG. Ifølge tiltalen ble han overmannet av andre personer før han kunne gjennomføre drapet.