NRK Meny
Normal

Vil ha makstid for ordførere

Det vil kunne motvirke stor maktkonsentrasjon og uheldige koblinger, mener påtroppende ordfører i Halden, Thor Edquist.

Thor Edquist

Påtroppende ordfører i Halden, Thor Edquist (H), mener ingen ordførere bør sitte lenger enn åtte til tolv år.

Foto: NRK / NRK

Det går mot en rekke ordførerskifter i norske kommuner neste måned. Flere steder må ordførere som har sittet i en årrekke gi fra seg makten til nye krefter.

Bra, sier påtroppende ordfører i Halden, Thor Edquist (H). Han mener det bør innføres en tidsbegrensning på hvor lenge folkevalgte kan sitte ved makten.

– Maks tolv år

– Jeg er opptatt av at man skal ha et levende demokrati i norske kommuner og da er det bra at det er flere politikere som rullerer på å ha makta. Det er viktig å slippe til nye ideer og krefter, sier Edquist, som legger til at dette er hans personlige mening.

Han mener ingen ordførere eller andre folkevalgte bør sitte lenger enn åtte til tolv år.

– Hvis man sitter for lenge ved roret så kan det oppstå uheldige koblinger fordi man får en stor maktkonsentrasjon. Det finnes selvfølgelig eksempler på tilfeller hvor ordførere har hatt suksess ved å sitte lenge, men for demokratiets skyld mener jeg det er best at det kommer nye folk til ved jevne mellomrom, sier Edquist.

LES: Politiet etterforsker Halden-ordfører

– Er ikke dette problematisk i forhold til folkets rett til selv å velge hvem som styrer?

– Nei, ikke i utgangspunktet. Det er jo ikke kommunestyrene som skal avgjøre dette, det må i så fall være et system som er vedtatt av sentrale myndigheter, sier han.

LES OGSÅ:

Får ikke støtte

De kommende ordførerne i fem av Østfolds største kommuner, mener en slik lovendring er unødvendig.

Arbeiderpartiets Jon-Ivar Nygård i Fredrikstad mener at regjeringstiden til ordførerne ikke bør lovfestes, men bestemmes av velgerne.

– Det vil være unaturlig at en meget populær, lokal ordfører ikke får sitte lenger, hvis velgerne vil dette. En slik makstid vil føre til mindre demokrati, mener jeg, sier Nygård.

Høyres påtroppende ordfører i Moss, Tage Pettersen sier seg enig med Nygård i at en lovendring ikke er løsningen for å sikre jevnlig utskiftning av politikere.

– Vi må gjerne diskutere hvordan vi får til sunne prosesser i kommunene, men jeg er sikker på at en lovendring ikke er veien å gå, sier Pettersen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Elger ved E18

    To vandrende elger har ført til at E18 ved Homstvetkrysset er stengt i en kort periode, mens politiet prøver å få kontroll på dyrene.