NRK Meny
Normal

Vil installere lydkunst i glattcellene

Politiet i Østfold ønsker seg lydkunst inne på glattcellene. De tror det vil gjøre oppholdet i arresten lettere.

Geir Willadsen

Leder for arrest- og transportseksjonen i Østfold politidistrikt, Geir Willadsen, forteller at lydkunstnere har fått spesifikasjoner på lydutstyret, som gjør at man kan plukke rett musikk

Foto: Hermund Lybeck Kjernli/NRK

Østfold politidistrikt har fått tildelt et statlig kunstprosjekt, og et mulig tiltak er lydkunst inne på glattcellene i det nye politihuset i Sarpsborg.

Tiltaket ble kjent da visepolitimester Thor B. Klepper svarte på en krass kronikk fra forsvarsadvokat Harald Otterstad forrige uke.

– Det er ikke noe Hi-Fi-anlegg, og jeg vil tro at det er veldig begrenset når det gjelder musikken man kan få ut av det. Men lydkunstnere har fått spesifikasjoner på lydutstyret, som gjør at man kan plukke rett musikk, sier lederen for arrest- og transportseksjonen i Østfold politidistrikt, Geir Willadsen.

LES OGSÅ:

Utreder også veggkunst

Hensikten fra politiets side er å gjøre det mindre belastende å sitte på glattcella. De tror bruk av lyd og musikk skal gjøre det lettere for pågrepne å komme seg gjennom oppholdet i arresten.

Lydkunst i glattcelle

Her kan de innsatte velge musikk på glattcellen. - – Det er ikke noe Hi-Fi-anlegg, og jeg vil tro at det er veldig begrenset når det gjelder musikken man kan få ut av det, sier Geir Willadsen.

Foto: Hermund Lybeck Kjernli/NRK

– I den gamle sentralarresten i Sarpsborg hadde vi musikk som ble spilt hele tiden. Det har vi hatt et ønske om å videreutvikle noe. Nå er det slik at man kan sitte her over noe tid, og innimellom altfor lenge, som man sikkert har fått med seg i det siste, så hensikten er både for å få tiden til å gå, samtidig som man kanskje kan legge seg tilbake og lukke øynene, og tenke på at man er et annet sted, sier Willadsen.

Lydkunsten er en del av et større prosjekt som Østfoldpolitiet har fått tildelt av Statens fagorgan for kunst i offentlige rom, KORO.

Seniorrådgiver for statlige leiebygg Elisabeth Jahn forteller at kunstprosjektet foreløpig er i et tidlig stadium.

– Selve bygget er jo helt nytt, og har flere elementer av estetisering. Vi utreder nå både muligheten for kunst på veggene og lydkunst. Akkurat hvordan dette endelig blir vet vi veldig mye mer om i løpet av noen få måneder, sier hun.

– Ikke lyd som går om igjen

Hva slags musikk eller lydkunst man vil kunne høre i glattcellene er foreløpig ikke avkjørt.

– Om det blir popmusikk, Bjøro Håland eller hva det nå enn blir har jeg egentlig ikke noen formening om. Det er kunstneren som vil komme med noen forslag. Vi har ikke lagt noen føringer på dette, annet enn at det ikke skal trigge noe som helst. Det kan være musikk eller lydfiler som gjør at det verken trigger aggresjon, seksualitet eller lignende, sier Willadsen.

Når kunstneren er ferdig med sitt forslag, skal både KORO og politiet bestemme seg for om de vil gå for forslaget.

For arrestleder Geri Willadsen er det viktig at lydene ikke virker støtende på dem som skal sitte i cellene.

– Det blir ikke en lyd som går om igjen, og om igjen. Det vil være et valg om å slå av og på, og velge lydnivå. Også blir det igjen opp til kunstneren å finne noe som treffer alle.

– Hvis vi klarer å få noen til å få det noe bedre, så tenker jeg at vi er på rett vei. Samtidig er det viktig for oss i politiet å vise at det ikke kun er snakk om lås og slå, men også vise medmenneskelighet og ha respekt for individene, sier han.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Halden i legevaktstrid

    Halden kommune frykter at kapasiteten på legevakten kommer til å bli sprengt hvis svenske pasienter strømmer dit. Etter at Strömstad Tidning på lederplass oppfordra svensker til å bruke akuttmottaket i Halden sier kommunalsjef Gina Anette Brekke i Halden "at hvis legevakten belastes ytterligere (…) så er det fare for at hele tjenesten bryter sammen."

  • Se 23.00-nyhetene

    Programleder: Lotte Olsen Jessa