NRK Meny
Normal

Vil ha konserter i nasjonalparken

Fylkesmannen var for streng når han stoppet en planlagt konsert i fjor sommer.

Kuvauen
Foto: Merete Kildahl / NRK

Det mener styret i Ytre Hvaler nasjonalpark, som ikke vil godta at Fylkesmannen styrer ned på lokalt nivå.
Striden startet med et planlagt familearrangement og konsert på Kuvauen, et arrangement som styret på Hvaler godkjente men som Fylkesmannen klagde inn. Det forteller styreleder i Nasjonalparkstyret, Eivind Norman Borge.

– Når vi ser på denne saken, så ser vi at arrangørene hadde forberedt seg særdeles grundig i forhold til vernebestemmelsene. Det er tatt mange hensyn, så vi mener at det ikke strider mot verneformålet, sier Borge.

Men det var ikke Fylkesmannen enig i - og der ligger stridens kjerne -
for hvem skal ha siste ordet når det gjelder bruken av nasjonalparken på Hvaler?

Sender saken til departementet

– Nasjonalparkstyret forholder seg til vernebestemmelsene , og vi mener dette er innen rammene for det vi er satt til å forvalte, hevder Borge.

Nasjonalparkstyret står derfor på sitt - konserten Fylkesmannen stoppet var ikke i strid med verneformålet mener de. Og sender saken til miljørverndepartemenentet.

– Det er nettopp det som styret nå ønsker å få prøvd inn imot departementet - hvilke myndigheter som skal få lov til å veie tyngst. Er det det lokale forvaltningsapparatet, som miljøvernministeren den gangen parken ble åpnet sa skulle ha stor vekt når det glelder bruke av verneområdene, eller er det fylkesmannens miljøvernavdeling som skal veie tyngst, spør Borge avslutningsvis.
SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Arbeidsulykke ved Borregaard

    En person pustet inn gassen klordioksid i en arbeidsulykke ved Borregaard i Sarpsborg i formiddag. I forbindelse med arbeid ble det slått hull på et rør hvor det gikk gass. Den ble raskt stengt av, men noe lekket ut. Personen ble sendt til Sykehuset Østfold for kontroll, sier Tone Horvei Bredal, kommunikasjonssjef ved Borregaard.

  • Arbeidsulykke i Sarpsborg

    To personer har blitt eksponert for gass i en arbeidsulykke ved en bedrift i Sarpsborg sentrum. Nødetatene er på vei til stedet og skadeomfanget er foreløpig ukjent, skriver politiet på Twitter.