NRK Meny
Normal

Vil ha konserter i nasjonalparken

Fylkesmannen var for streng når han stoppet en planlagt konsert i fjor sommer.

Kuvauen
Foto: Merete Kildahl / NRK

Det mener styret i Ytre Hvaler nasjonalpark, som ikke vil godta at Fylkesmannen styrer ned på lokalt nivå.
Striden startet med et planlagt familearrangement og konsert på Kuvauen, et arrangement som styret på Hvaler godkjente men som Fylkesmannen klagde inn. Det forteller styreleder i Nasjonalparkstyret, Eivind Norman Borge.

– Når vi ser på denne saken, så ser vi at arrangørene hadde forberedt seg særdeles grundig i forhold til vernebestemmelsene. Det er tatt mange hensyn, så vi mener at det ikke strider mot verneformålet, sier Borge.

Men det var ikke Fylkesmannen enig i - og der ligger stridens kjerne -
for hvem skal ha siste ordet når det gjelder bruken av nasjonalparken på Hvaler?

Sender saken til departementet

– Nasjonalparkstyret forholder seg til vernebestemmelsene , og vi mener dette er innen rammene for det vi er satt til å forvalte, hevder Borge.

Nasjonalparkstyret står derfor på sitt - konserten Fylkesmannen stoppet var ikke i strid med verneformålet mener de. Og sender saken til miljørverndepartemenentet.

– Det er nettopp det som styret nå ønsker å få prøvd inn imot departementet - hvilke myndigheter som skal få lov til å veie tyngst. Er det det lokale forvaltningsapparatet, som miljøvernministeren den gangen parken ble åpnet sa skulle ha stor vekt når det glelder bruke av verneområdene, eller er det fylkesmannens miljøvernavdeling som skal veie tyngst, spør Borge avslutningsvis.
SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Vil ha nei til utbygging

    Fortidsminneforeningen mener politikerne i Fredrikstad må si nei til å bygge ut en verneverdig villa ved biblioteket i byen. En utbygger ber om å tillatelse til å bygge om herskapshuset på Cicignon til åtte leiligheter og bygge et tilbygg i bakgården med fem leiligheter. Leder i fortidsminneforeningen i Østfold, Jens Bakke mener et ja til utbygging på sikt kan føre til en forringelse av områdets nasjonale verdi.

  • Krav fra departementet

    Akershus, Buskerud og Østfold må nå gjenoppta prosessen med å slå seg sammen til et fylke. Det krever kommunal- og moderniseringsdepartementet, etter at Stortinget vedtok å slå fylkene sammen med tvang 8. juni. Arbeiderpartiet, som er imot den store regionen, synes timingen er merkelig. Det logiske ville være å utsette prosessen til etter stortingsvalget, sier Aps gruppeleder i Akershus, Tonje Brenna.