Hopp til innhold

Terje fikk føflekk-kreft - nå vil han ha gratis solkrem

Terje Bratland fra Fredrikstad måtte fjerne en føflekk på grunn av føflekkreft. Nå ønsker han gratis solkrem på alle landets strender.

Terje Bratland

Terje Bratland fikk påvist kreft i en føflekk i fjor. Terje Bratland vil ha gratis solkrem på alle norske strender for å forebygge føflekkreft.

Foto: Tor René Stryger/NRK

Når folk kommer gående mot stranden, så kan de plukke med seg en pakke

Terje Bratland

– Jeg tenker øremerkede midler til alle landets kommuner, slik at de kan sette ut solkremdispensere, og automater med gratis pakker med solkrem, sier Terje Bratland til NRK.

I desember i fjor fjernet han en føflekk som var plagsom. To uker senere fikk han beskjed om at det var påvist kreft i føflekken.

– Man blir redd og tenker veldig mye. Det blir mange ubesvarte spørsmål, som selv ikke legene kan svare på.

Endrede solvaner

Antall tilfeller av føflekkreft er mer enn tidoblet de siste 60 årene i Norge. Mona Stensrud i Kreftforeningen sier at krefttypen har blitt et stort problem.

– Det er økende for hvert år. Føflekkreft er den nest vanligste kreftformen for folk i alderen 25-50 år, og den øker særlig blant eldre menn.

Stensrud sier at årsaken er at nordmenns solvaner har endret seg i forhold til for 50-60 år siden.

– Folk er mye mer ute i sola nå. Vi har mer fri og lengre ferier. Folk reiser på sydenturer og går i solarium. Summen av alt dette gjør at det rett og slett blir mer hudkreft, mener hun.

Nå tar enkelte til orde for at det bør plasseres ut gratis solkrem på alle norske strender for å få ned krefttallene. En av dem er Terje Bratland fra Fredrikstad.

– Det hjelper ikke med skremselspropaganda og kampanjer. Vi må se på hva vi kan gjøre med dette nå. Nordmenn er generelt dårlige til å smøre seg inn med solkrem, sier han.

Les også:

– Bra med fokus

Bratland mener solkremdispensere og automater med pakker med solkrem bør finansieres av Helsedepartementet. Håpet er at gratis solkrem får ned antallet nordmenn som får hud- og føflekkreft.

– Når folk kommer gående mot stranden, så kan de plukke med seg en pakke med solkrem og smøre seg inn. Så er de beskyttet.

Solfrid Klokkerhaug

Solfrid Klokkerhaug støtter forslaget om gratis solkrem på strendene i landet.

Foto: Tor René Stryger/NRK

Forslaget får støtte av blant andre Solfrid Klokkerhaug. Hun har selv opplevd hudkreft på nært hold.

– Jeg tenker at det er bra å ha fokus på å få krefttallet, så gjerne hvis det er gratis. Jeg har flere i familien som har hatt hudkreft, det er ingen spøk.

Du bruker solkrem selv når du er ute i sola?

– Ja, det gjør jeg alltid. Uansett om jeg ikke ligger og soler meg prøver jeg å ha fokus på det.

Hvem skal ta regninga?

Mona Stensrud

Mona Stensrud i Kreftforeningen lurer på hvem som skal betale for solkremen.

Foto: Birgitte Heneide

Forslaget får også støtte av Stensrud i Kreftforeningen. Men hun sier vi må ha en diskusjon om hvem som skal ta regningen.

– Det er viktig med solbeskyttelse og solkrem, og det kan hende at det er dette som skal til for å få folk til å bruke solkrem, sier hun og legger til;

– Men om det skal være en kommunal oppgave, eller hvem sitt ansvar det skal være er nok ikke ferdig diskutert. Det kan tenkes at noen i solkremindustrien kunne tenke seg at dette skulle være myntautomater.

Hun minner samtidig folk om at det ikke holder med solkrem.

– Man må også ta seg noen pauser fra den sterkeste sola. Vi trenger sol, men man kan begrense det. Det er ulike måter å unngå å bli solbrent på. En av dem er å bruke solkrem, men man kan også ta seg en pause, kle på seg og passe på å bruke caps hvis man er litt tynn i håret.