NRK Meny
Normal

Vil ha fortgang i fuglevask

Miljøverndepartementet må raskt følge opp behovet for penger til vask av oljeskadet fugl, krever Line Henriette Hjemdal (Krf).

Oljeskadet fugl
Foto: Hans Petter Reppe / NRK

I går skrev NRK.no om kritikken mot Miljøverndepartementet , som ikke har bevilget ekstra penger til fugelvasking etter «Godafoss»-grunnstøtingen.

Flere hundre fugl fryktes drept av oljesøl, men på grunn av manglende bevilginger har ikke de frivillige kapasitet til å vaske flere enn to - tre fugl per dag.

LES OGSÅ:

– Pengene er gitt

Både Norsk ornitologisk forening og Naturvernforbundet er i harnisk, tross av at fylkeskommunen bevilget 100.000 kroner til arbeidet i går.

De frivillige organisasjonene mener det trengs en million kroner.

Men pengene til fuglevask ligger i det som allerede er gitt til Kystverket, sier Irene Johansen i Arbeiderpartiet:

– Kystverket har fått 110 millioner kroner og da må vi bare gå ut i fra at de også bruker penger på vasking av oljeskadet fugl, sier Johansen til NRK.no.

LES OGSÅ:

– Ministeren må ta ansvar

Det er ikke godt nok, mener stortingsrepresentant Line Henriette Hjemdal (Krf). Hun mener oljeskadet sjøfugl først og fremst er miljøvernminister Erik Solheims ansvarsområde.

– Jeg vet det er faglig uenighet om dette spørsmålet, men nå må miljøvernministeren gå i bresjen for at vi hjelper fuglene våre når oljeulykken først har skjedd, sier Hjemdal.

Hun mener det ikke er mer enn tid av veien og frykter handlingslammede politikere. Hjemdal poengterer at livet i Ytre Hvaler nasjonalpark krever spesielt godt vern.

– Vi har ikke lang tid på oss, naturen er svært sårbar. En ny ulykke i nasjonalparken vil kanskje ramme enda hardere og det har vi ikke råd til, sier hun.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • En person omkom

    Politiet bekrefter nå at en person omkom etter å ha blitt påkjørt av toget på østre linje. Ulykken skjedde på strekningen mellom Knapstad og Spydeberg.

  • Østfoldinger i landslagstropper

    Fetterne Tarik og Mohamed Elyounoussi er med i troppen til privatlandskampene mot Island og Panama. Det opplyste Norges Fotballforbund i dag.

    Isabell Herlovsen er med i troppen til kvinnelandslagets VM-kvalifiseringskamper mot Irland. Uttaket ble offentliggjort tirsdag.