NRK Meny
Normal

Vil ha flere gutter på kunstløpbanen

– Jeg satser på gull i dag! slår Thomas Andersen i Fredrikstad Kunstløpklubb fast. Av 130 startende under helgens kunstløpstevne i Stjernehallen, er kun to gutter.

Kunstløp gutter

Det er vanskelig å ikke ta gullet på forskudd, når man er eneste gutt i sin klasse.

Foto: Marianne Løkkevik Ekeberg

Thomas er ti år, han har gått på skøyter i åtte, og har målet klart.

– Jeg vil bli god, og starte i store konkurranser!

Mamma, Therese Andersen, har vært aktiv utøver i 9 år, og er nå trener i klubben. Thomas har nærmest vokst opp på isen.

Klubb i vekst

De siste årene har Thomas fått stadig flere å trene sammen med. Fredrikstad kunstløpklubb, FKK, har vokst seg store de siste fem årene, og har nå rundt hundre medlemmer. Thomas er likevel eneste gutt som konkurrerer.

Jeg synes absolutt det burde vært mange flere gutter i denne sporten. Utenfor landets grenser er kunstløp blant menn stort, men ikke her i Norge, dessverre.

Else Berit Svendsen, trener FKK
Kunstløp gutter

Noen siste råd og formaninger fra trenerne til Thomas Andersen og Otto Sørensen på oppvarmingsbanen. Til høyre Else Berit Svendsen.

Foto: Marianne Løkkevik Ekeberg

Denne helgen har Thomas selskap av Otto Sørensen fra Tønsberg på oppvarmingsbanen. Begge er sikret gull i sin klasse, for Otto fyller snart tolv, og stiller derfor i aldersklassen over.

– Helt fint, det er uansett oss selv vi skal konkurrere mot, og prøve å slå våre egne rekorder, sier Thomas.

Kunstløp jenter

Alexandra Smith og Daniela Garcia Hauge (FKK) puster ut etter en klasse med 50 startende.

Foto: Marianne Løkkevik ekeberg

Mens de starter alene, har jentene opp til 50 å konkurrere mot i sine klasser. Utøvere fra alle kanter av landet har tatt turen til Fredrikstad og Stjernehallen i helgen.

Ingen jentesport

Otto startet med kunstløp ved en tilfeldighet.

– Jeg hadde vært innom veldig mye annet, så foreslo mamma kunstløp også. Jeg sa ja, og så var det jo kjempegøy! Nå har jeg holdt på i tre og et halvt år, og målet er å bli veldig god, så jeg har ikke tenkt å slutte med det første. Jeg trener fire ganger i uka, forteller Otto.

Kunstløp gutter

Otto Sørensen fra Tønsberg kunstløpklubb i dyp konsentrasjon rett før start i klassen Gutter over 12 år.

Foto: Marianne Løkkevik ekeberg

– Hva er det beste med kunstløp?

– At man kan danse på isen, og da føler man seg veldig fri. Det er mange som tror at det er en jentesport, men det er det jo egentlig ikke. Det er en sport for alle, og det krever mye utholdenhet, styrke og balanse.

Trener i arrangørklubben FKK, Else Berit Svendsen nikker bestemt.

– Utenfor landets grenser er kunstløp blant menn stort, i østeuropeiske land, Russland og USA spesielt. Jeg synes absolutt det burde vært mange flere gutter i denne sporten her hjemme også, og vi er veldig glad for de få vi har.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Se NRK Østfolds TV-sending 22:55!

  • Nytt slagord for Fredrikstad

    Bystyret i Fredrikstad har i kveld vedtatt at det nye mottoet, eller visjonen for byen, er "Fredrikstad - den lille verdensbyen". Dette erstatter det gamle slagordet «Byen der det årnær sæ for alle – gjennom kunnskap, kultur og klima».