NRK Meny
Normal

«Aldeles unødvendig at erstatningen skal komme via kommunen»

Romfolket har via sin advokat fremsatt nye erstatningskrav til Borg Havn.

Rom

Advokat Harald Otterstad sendte i januar et brev til Borg Havn, der han på vegne av romfolket som har hatt tilhold på Øra ba om 50.000 kroner i erstatning fra det interkommunale selskapet.

Harald Otterstad

Advokat Harald Otterstad har sendt et nytt brev til Borg Havns advokat.

Foto: Martin Tangen Schmidt/NRK

Grunnen var Borg Havn tidligere i år fjernet og destruerte flere av romfolkets campingvogner. I etterkant fikk romfolket et tilbud fra Fredrikstad kommune om å flytte til Kiæråsen på Lisleby.

Men Otterstad skriver i et nytt brev til Borg Havn at det synes «aldeles unødvendig» at erstatningen skal komme via kommunen. Derfor kommer de nå med et nytt erstatningskrav:

– Det har vært skriftlige utvekslinger frem og tilbake mellom meg og advokaten til Borg Havn. Men man har ikke klart å enes ordentlig om hvordan man skal gjøre dette med overføring av penger og hvem som skal stå for innkjøp av nye vogner, sier Otterstad til NRK.no.

Les også:

Skisserer to forslag

Advokaten har i samråd med sine klienter skissert to forslag til løsning på saken. Dersom de to partene ikke kommer til enighet, vil Otterstad politianmelde Borg Havn KS på vegne av sine klienter.

Forslag 1:

 • Borg Havn KS fremskaffer 6 campingvogner i minst like god stand som de ødelagte.
 • Borg Havner KS betaler et kontantbeløp på 10.000 kroner til dekning av inventaret som ble ødelagt.
 • Borg Havn KS gir en skriftlig beklagelse de berørte for den urett som ble begått gjennom skadeverket på fornærmedes eiendeler. Beklagelsen skal også rykkes inn i hhv. Fredriksstad Blad og Demokraten.

Forslag 2:

 • Borg Havn KS overfører kr 50.000,- slik at de berørte selv forestår innkjøp av campingvogner samt inventar/løsøre.
 • Beklagelse på samme måte som i det første forslaget.

Erstatningskrav fra Ingar Aasen?

Art Ranger

Ifølge Harald Otterstad skal Ingar Aasen ha blitt påført store utgifter i forbindelse med at han har gitt rumenerne husly.

Foto: Christin Olsen/NRK

– Det har gått dager og uker uten en løsning. Derfor var dette brevet på sin plass, for å si ifra hvordan vi ønsker det. Det er ikke noe utvidet krav, men vi synes det er uforståelig at alt skal skje i regi av kommunen. Jeg tror heller ikke at kommunen er interessert i å stå for overføring av penger eller kjøp av campingvogner selv, sier Otterstad.

I tillegg skriver Otterstad i brevet at Ingar Aasen har blitt påført store utgifter ved å gi de berørte rumenerne husly.

«Dersom ikke saken nå umiddelbart blir løst, vil Ingar Aasen fremme et eget erstatningskrav», skriver advokaten videre.

Borg Havns advokat Robert Antonsen bekrefter i en sms til NRK at brevet er oversendt Borg Havn.

«De vil komme raskt tilbake», skriver han.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • Trafikken øker i nedre Glomma

  Veitrafikken i nedre Glomma-regionen ligger an til å øke med en prosent i år, viser en prognose basert på Vegvesenets trafikktellinger. Bypakkeavtalen Fredrikstad og Sarpsborg har med Samferdselsdepartementet forutsetter at trafikken ikke skal øke. Først og fremst er det i Fredrikstad trafikken går opp, sier bypakke-rådgiver Tor Stabbetorp.

 • Kjemper for døgnåpen tollstasjon

  Årjäng kommune kjemper fortsatt for at tollstasjonen ved Hån, på svensk side av grensen ved E18, skal være døgn-åpen. Det melder Sveriges Radio Värmland. Det svenske Tullverket meldte for et år siden at de vil stenge tollstasjonen nattestid. Politikere i Årjäng viser til at det satses mye på strekningen mellom Oslo og Stockholm nå, og synes en nattestengt tollstasjon passer dårlig inn i det bildet.