NRK Meny
Normal

Vil ha eldreomsorg ut på anbud

Hvaler kommune mener eldreomsorgen kan gjøres både billigere og mer effektiv hvis man slipper til private aktører.

Eivind Norman Borge, ordfører i Hvaler kommune
Foto: Odd Skjerdal / NRK

Det politiske flertallet på Hvaler, som består av Frp og Høyre, har innledet en prosess som kan ende med konkurranseutsetting av driften ved Dypedalsåsen Eldresenter.

Vil se på priser

Ved å åpne for konkurranseutsetting, så mener Frp-ordfører Eivind Norman Borge at man vil få mer penger til å bruke på flere sykehjemsplasser, og flere ansatte.

LES OGSÅ: Sykepleiermangel på Hvaler

Ordføreren mener konkurranseutsetting er en god ting.

– Det innebærer rett og slett at vi ønsker å se på hva de forskjellige tjenestene vil koste. Det har vi ikke helt oversikt over i dag, fastslår Borge overfor NRK.

SE I NETT-TV:

Video nsps_upload_2009_8_24_15_54_57_2964.jpg

Frykter profittjegere

Men når det blir snakk om anbud og privatisering, da blir leder i sykepleierforbundet på Dypedalsåsen, Anne Pøhner, bekymra.

Hun tror profittjag, og billigere og enklere løsninger kommer til å gå på helsa løs - både for de ansatte - og beboerne.

– Her jobber sykepleierne seg veldig slitne og eldreomsorgen er for tiden et svært sårbart område. Jeg tror ikke det vil bli bedre med en privatisering, jeg fykter heller at den faglige forsvarligheten blir dårligere. Hvaler kommune er for liten til å gjøre det lønnsomt, sier Pøhner til NRK.

Vil ha mer igjen

Ordfører Eivind Norman Borge understreker imidlertid at det ikke er snakk om å privatisere eldreomsorgen for enhver pris.

Men han er såpass positiv at han tror en anbudsprosess kan spare kommunen for en god del penger - som igjen kan føres tilbake til pleie- og omsorgssektoren.

Han tror det kommer til å bli så mye penger til overs - at de får plass til flere eldre, og råd til flere ansatte - slik at ingen må løpe raskere.

– Vi ønsker å få mer kvalitet og mer kapasitet igjen for pengene vi bruker i dag, sier Borge.

– Kan være positivt

Pøhner i sykepleierforbundet er heller ikke bare negativ til å sette eldresenter-driften ut på anbud.

Men for henne er det helt avgjørende at eventuelle nye aktører ikke har som mål å tjene penger.

– Hvis de er ute etter profitt og dermed vil gjøre endringer som gjør hverdagen til oss ansatte vanskeligere enn i dag, er det ikke ønskelig, sier Pøhner til NRK.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Anmeldt etter utforkjøring

    En bilfører er politianmeldt etter at hun kjørte av veien ved E18 ved Lundeby i Eidsberg tidligere i dag. Det melder Smaalenenes Avis. Kvinnen erkjente samtidig straffskyld for uaktsom kjøring. Ingen personer kom til skade i ulykken.

  • Bilbrann i Eidsberg

    Indre Østfold brannvesen har rykket ut til Torpåsveien i Eidsberg etter meldinger om brann i en bil. Det skal ikke være fare for spredning og brannvesenet er i gang med slukking. Politiet er i kontakt med bileier.