NRK Meny
Normal

Skal ha døgnbemannet smittevernberedskap

Flyplasskommuner må ha døgnbemannet smittevernberedskap mot ebola, mener Helsedirektoratet. – Det er å be om for mye, mener rådmannen i Rygge.

Moss lufthavn Rygge

Norske kommuner med egen flyplass må ha en døgnkontinuerlig beredskapsvakt i tilfelle det ankommer passasjerer med ebolasymptomer.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Alle norske kommuner som har egen flyplass, skal ha en egen vakt som kan rykke ut dersom det kommer personer som har symptomer på ebolasmitte.

Det er Helsedirektoratet som har bedt kommunene om å skjerpe smittevernberedskapen, og statsminister Erna Solberg presiserer at dette i forbindelse med at en norsk hjelpearbeider som har oppholdt seg i Sierra Leone har fått bekreftet ebolasmitte.

Statsminister Erna Solberg

Statsminister Erna Solberg sier at alle flyplass-kommuner må en vakt som kan rykke ut dersom det ankommer passasjerer med symptomer på ebola.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

– Det betyr at alle kommuner vet at de må ha vakt som kan rykke ut i tilfelle det er noen som kommer til landet med symptomer. Det er alle kommunene varslet om, sier statsministeren til NRK.no.

Omdirigeres til andre flyplasser

For Rygge, som er vertskommune for Moss lufthavn Rygge, er dette et vanskelig krav å oppfylle.

– Det å ha en dekning på hele døgnet for oss, vil innebære at vi har om lag sju årsverk til kommunelege. Det er helt umulig og ikke hensiktsmessig. Jeg kjenner litt til andre flyplasskommuner, og det er ingen som er i nærheten av det antallet, sier rådmann i Rygge, Ivar Nævra til NRK.no.

Det er spesielt flyplasskommuner som må skjerpe smittevernberedskapen, ifølge et skriv fra Helsedirektoratet i forrige måned.

Men er det mistanke om ebolasmitte om bord i et fly på vei til Rygge, så skal det omdirigeres til én av fire større flyplasser.

– Fly med mistanke om ebola, skal dirigeres til én av fire flyplasser i Norge. Dette er Tromsø, Bergen, Oslo og Trondheim, sier kommunelege Kenneth Johansen i Alta.

LES OGSÅ:

– Har god nok beredskap

Ivar Nævra - rådmann Rygge

Ivar Nævra er negativ til en døgnbemannet ebolaberedskap på Moss lufthavn Rygge.

Foto: privat

Rådmannen i Rygge mener derfor ebola-beredskapen i kommunen er god nok, selv om den ikke matcher helsedirektoratets krav.

– Jeg mener vi har en god nok beredskap, sier Nævra.

– Hva tenker du om helsedirektoratets pålegg?

– Jeg tror det er noen skrivebordsfolk som har tatt litt for mye Møllers tran i forhold til hva som er mulig å oppnå. Jeg kan ikke tenke meg at de har ment at vi skal ha opp en beredskap på det nivået de skriver. Jeg sover relativt rolig om natten, sier han.

LES OGSÅ:

Ebolasmittet kvinne til Oslo

I dag mottar for første gang et norsk sykehus en pasient som er smittet av ebola. En norsk kvinne som har jobbet for Leger Uten Grenser i Sierra Leone kommer til Gardermoen etter å ha blitt syk. Hun blir derfra fraktet til Oslo universitetssykehus Ullevål.

Høysmitteavdelingen ved Ullevål er spesialbygget for å kunne ta imot de verste virusene, og på avdelingen er det plass til ti personer som er smittet av for eksempel ebola.

Norske helseforetak har planer for slike tilfeller og ved Oslo universitetssykehus, OUS, er de klare.

– Når en slik pasient kommer er det langt flere i ambulansen som tar imot enn det man vanligvis har, forklarer viseadministrerende direktør, Cathrine Lofthus. Hun sier situasjonen er krevende, men at de er forberedt.

Sykehuset har fra tidligere hatt prosedyrer for høyrisikosmitte og har nå utarbeidet egne prosedyrer for håndtering av ebolavirussykdom.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Rekvirerer helikopter til skogbrann

    Det brenner i et skogområde på 2- 300 kvadratmeter i Båstad i Trøgstad. Terrenget er ulendt og lite framkommelig, så Øst 110-sentral har rekvirert helikopter for å hjelpe til i slukkingsarbeidet.

  • Trafikkuhell i Råde

    En bil kjørte av vegen på Rådesletta i natt. Bilen lå på siden da nødetatene kom frem. Føreren, en mann i 40 årene kom uskadet fra uhellet, men politiets kontroll viste at han ikke hadde førerkort så han blir anmeldt.