NRK Meny
Normal

Vil ha dobbelt så mye vei-penger

Leder av fylkeskommunens transportkomité, Per Inge Bjerknes (Sp), mener staten må bla opp når fylket overtar riksveiene.

Trafikk
Foto: Rainer Prang / NRK

Av Martin Næss Kristiansen

Fra 2010 overfører staten ansvaret for riksveiene til landets fylkeskommuner.

Da mener lederen av fylkeskommunens transportkomité, Per Inge Bjerknes, at det må følge med ekstra penger.

- En fordobling

Per Inge Bjerknes, samferdselspolitiker Sp

Lederen av fylkeskommunens transportkomité, Per Inge Bjerknes (Sp), varsler stort behov for veipenger.

- Vi trenger betydelig økte midler fra staten. Tilsammen vil vi ha behov for rundt 120 millioner kroner, sier Bjerknes til NRK.

I dag investeres det årlig 60 millioner kroner i riksvei-nettet i Østfold, så hvis Bjerknes får viljen sin vil det bety en dobling av midlene.

Ifølge fylkesrådmann Atle Haga vil det meste av dagens riksveier i Østfold bli overført til fylket, om lag 700 til 800 kilometer.

LES OGSÅ: Frykter dårligere riksveier

Det kommer i tillegg til de 1000 kilometerne som allerede er fylkesvei.

Regjeringen presenterer 15. mai strekninger og ekstra penger som bevilges.

Vil styrke staben

- Østfold har de dårligste riksveiene i hele landet, noe bilistene merker hver dag. Det sies at rundt 70 prosent har såkalt nei-standard. Vi vil trenge flere hundre millioner for å ta igjen etterslepet, sier Bjerknes.

Fylkesrådmann Haga anslår at han vil trenge fire til seks nye ansatte innen samferdsel. Og får støtte av lederen av fylkeskommunens transportkomité.

- Vi må styrke staben slik at vi kan få gode faglige råd om hvordan vi skal takle den nye oppgaven best mulig, understreker Senterparti-politikeren.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Flere menn enn kvinner i fylket

    Det er marginalt flere menn enn kvinner i Østfold. En oversikt fra Statistisk sentralbyrå fra 2018 viser at det er omtrent 500 flere menn enn kvinner i fylket.

  • Kan flytte ansvaret for sykehus

    Nå kan det igjen bli slik at fylkeskommunene skal styre sykehusene. I dag er det Helse-Sørøst som styret sykehuset i Østfold, men regjeringens egne eksperter mener at de nye storfylkene kan styre sykehusene selv.