NRK Meny
Normal

Satser på nedgravde søppelcontainere

Sarpsborg kommune håper de nå kan komme tidligere i gang med å grave ned søppelbøtter i sentrum, etter at bystyret i går flyttet en million kroner til prosjektet.

Søppelbøtter

Illustrasjonsfoto: Ordinære søppelbøtter i plast.

Foto: Remi Drageset / NRK

– Jeg håper vi kan ta i bruk nedgravde søppelcontainere neste år, sier rådgiver Svein-Erik Svendsen i Sarpsborg kommune.

Flyttet penger

Bystyret vedtok i går at de vil overføre over en million kroner som stod igjen på budsjettene etter etableringen av plastsortering i kommunen.

Svein Erik Svendsen sier det særlig er i bykjernen av Sarpsborg at ordningen med underjordiske søppelbøtter vil være aktuell.

– Da får man det litt mer ryddig, i form av at det ikke står grønne søppelbeholdere overalt. Du får også en veldig rasjonell innsamling og så slipper du å legge beslag på så stort areal til beholdere. En nedgravd container kan erstatte åtte til ti grønne beholdere.

Han sier det også er en fordel med nedgravde tømmeplasser for å begrense luktproblemer om sommeren.

Det er bare en liten del av avfallsløsningen som vil være synlig over bakken.

– Cirka en meter over bakken stikker det opp. Når det skal tømmes kommer det en renovasjonsbil med kran som heiser selve containeren opp. Så tømmes det hele i bilen, med en luke i bunnen av containeren.

Flere vil ha løsningen

Planen er å bruke løsningen i sentrum av Sarpsborg, men utbyggere er interessert i konseptet, forklarer Svendsen.

– På eneboliger ser vi ikke for oss at det blir brukt i særlig grad. Men vi har hatt utbyggere som har vært på kommunen og spurt om de ikke kan ta i bruk løsningen når de jobber med større prosjekter og bygårder.

Se innslag fra i fjor om underjordisk søppel i Fredrikstad:

Nye utbyggere kan få pålegg om søppelcontainere under bakken i framtida.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Seier for både HTH og FBK

    Begge Østfolds topplag i håndball vant sine kamper i kveld. I mennenes eliteserie slo Halden topphåndball Nøtterøy 42-28. I kvinnenes eliteserie slo Fredrikstad BK Storhamar 28-24.

  • Seier til Sarpsborg 08

    Sarpsborg 08 vant 1-0 over Aalesund i siste hjemmekamp i serien. Patrick Mortensen stod for den eneste scoringen i kampen.