NRK Meny
Normal

Satser på nedgravde søppelcontainere

Sarpsborg kommune håper de nå kan komme tidligere i gang med å grave ned søppelbøtter i sentrum, etter at bystyret i går flyttet en million kroner til prosjektet.

Søppelbøtter

Illustrasjonsfoto: Ordinære søppelbøtter i plast.

Foto: Remi Drageset / NRK

– Jeg håper vi kan ta i bruk nedgravde søppelcontainere neste år, sier rådgiver Svein-Erik Svendsen i Sarpsborg kommune.

Flyttet penger

Bystyret vedtok i går at de vil overføre over en million kroner som stod igjen på budsjettene etter etableringen av plastsortering i kommunen.

Svein Erik Svendsen sier det særlig er i bykjernen av Sarpsborg at ordningen med underjordiske søppelbøtter vil være aktuell.

– Da får man det litt mer ryddig, i form av at det ikke står grønne søppelbeholdere overalt. Du får også en veldig rasjonell innsamling og så slipper du å legge beslag på så stort areal til beholdere. En nedgravd container kan erstatte åtte til ti grønne beholdere.

Han sier det også er en fordel med nedgravde tømmeplasser for å begrense luktproblemer om sommeren.

Det er bare en liten del av avfallsløsningen som vil være synlig over bakken.

– Cirka en meter over bakken stikker det opp. Når det skal tømmes kommer det en renovasjonsbil med kran som heiser selve containeren opp. Så tømmes det hele i bilen, med en luke i bunnen av containeren.

Flere vil ha løsningen

Planen er å bruke løsningen i sentrum av Sarpsborg, men utbyggere er interessert i konseptet, forklarer Svendsen.

– På eneboliger ser vi ikke for oss at det blir brukt i særlig grad. Men vi har hatt utbyggere som har vært på kommunen og spurt om de ikke kan ta i bruk løsningen når de jobber med større prosjekter og bygårder.

Se innslag fra i fjor om underjordisk søppel i Fredrikstad:

Nye utbyggere kan få pålegg om søppelcontainere under bakken i framtida.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • Bil i midtrabatten på fv. 109

  Fylkesvei 109 er sperret ved Glemmen i Fredrikstad i retning Sarpsborg etter en trafikkulykke. En bil har ifølge politiet kjørt i midtrabatten. Midlertidig omkjøring er mulig via Trara.

  Trafikkulykke på riksvei 109
  Foto: Jon-Fredrik Klausen/NRK
 • Tre russ til overgrepsmottaket

  Tre russejenter har oppsøkt overgrepsmottaket i Østfold den siste tiden - to av dem etter landstreffet på Fredriksten festning forrige helg. Den tredje saken knytter seg også til et russearrangement. Det forteller Ann Helen Lomsdalen ved Overgrepsmottaket i Østfold til sa.no.

  Russetreffet på Fredriksten festning i Halden
  Foto: Tomas Berger/NRK