Hopp til innhold

Vil gjøre videregående obligatorisk

Partiet Demokratene vil gjøre det til en plikt å fullføre videregående skole. De tror skoleplikt kan føre til at færre avbryter utdannelsen sin.

Kirkeparken videregående skole

Det bør være en plikt å gå på videregående skole, mener Demokratene i Østfold. Her et bilde fra Kirkeparken videregående skole i Moss.

Foto: NRK

I dag er det obligatorisk niårig grunnskole i Norge. Demokratene foreslår å utvide denne plikten med tre år, slik at det blir skoleplikt i videregående skole også.

Investering i framtid

Jan A. Falla, Demokratene

Jan A. Falla i Demokratene foreslår 12 års skoleplikt.

Foto: NRK

– Det er en investering i unges jobbframtid å innføre obligatorisk 12-årig skole. Skoleplikt kan føre til at færre dropper ut av videregående skole, mener Jan A. Falla. Han er leder for Demokratene i Østfold.

Han vil foreslå obligatorisk skolegang som skal føre fram til studiekompetanse, yrkeskompetanse eller kompetanse på lavere nivå.

– For i dag er det altfor mange som dropper ut av videregående, slår Falla fast.

I dag har elever rett til opplæring i videregående skole, men ikke en plikt til å ta utdannelse. Falla mener prøveordningen med praksisbrev for dem som sliter i teoretiske fag skal gjøres om til et fast tilbud i videregående for å sørge for at færre elever avbryter utdannelsen sin.

– Da vil de da få alternative løsninger. Vi kan ikke bare innføre at det er en plikt å ta treårig utdannelse, men må også se på alternative løsninger på problemene de har, sier han.

Motivasjon viktigere enn plikt

Inger Christin Torp

Inger Christin Torp mener det må arbeides med motivasjon og ikke plikt.

Foto: Ingrid Mathilde Langvik/NRK

Leder for opplæringskomiteen i Østfold fylkeskommune, Inger Christin Torp fra Arbeiderpartiet, mener dagens rett til videregående utdanning er sterk nok og at man må jobbe med motivasjonen til elevene for å stoppe frafall:

– Det er langt viktigere at vi motiverer elever til faktisk å ville gå i skole. De må jo uansett velge linje og retning selv om det hadde vært en plikt. At det vil føre til at færre slutter før de har fullført er jeg nok litt skeptisk til, sier Torp.