Vil gjøre Oslofjorden attraktiv

Havnealliansen ønsker å kutte lostid for å lokke mer gods fra vei til sjø i Oslofjorden.

Borg havn, Fredrikstad

Borg havn i Fredrikstad.

Foto: Rainer Prang / NRK

Flere krefter jobber for å kutte lostiden inn til hovedstaden for å gjøre det mer lønnsomt å få mer gods fra vei til sjø. Det bekrefter havnedirektør i Borg havn, Tore Lundestad, som håper losfeltet kan bli flyttet fra Færder til Horten.

– Dette er noe som har vært ønsket i hvert fall 20 år og vi vet at det er oppe til vurdering nå. Vi ønsker at dette skal skje, sier han.

Tore Lundestad

Havnedirektør i Borg havn, Tore Lundestad.

Foto: Anders Winlund / NRK

Lundestad er med i Havnealliansen, et samarbeid mellom havnene i Moss, Horten og Fredrikstad. I dag går losen om bord på Færder for skip som skal til havnene i Oslofjorden. Men Lundestad mener det er mye å penger å spare på å vente med los til man er i Horten.

– Oslofjorden er veldig bred. Derfor mener man at det er uproblematisk å legge det lenger inn. Det har også noe med kostnader å gjøre. Teknologien har gått fremover og det er viktig at man også kan ta ut disse gevinstene for å styrke sjøtransporten, som vi alle er opptatt av.

Politisk rådgiver i Fiskeri- og kystdepartementet, Tord Dale, sier at regjeringen har satt ned et eget losutvalg som skal se på hvilke områder som skal ha los i fremtiden.

– Utgangspunktet må først og fremst være at vi skal sikre trygg og god transport av gods til sjøs. Vi skal også sikre mer transport av gods på sjøen. Derfor har vi satt ned dette losutvalget, som blant annet skal se på hvilke geografiske områder som bør omfattes av losplikten.

Les også:

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Se TV-nyhetene fra Østfold

  • Se vår TV-sending 20.55