NRK Meny
Normal

Øye krever mer penger til grensepolitiet

Når justisminister Knut Storberget kommer hjem fra ferie, risikerer han å ha en myndig østfolddame og partikollega ventende på trappa.

Signe Øye, grensedop-illustrasjon
Foto: Illustrasjon: Rune Fredriksen / NRK

Nå må politiet få nok ressurser til å ta seg skikkelig av grensekriminaliteten, mener Signe Øye.

Hun lover å konfrontere justisministeren, etter at grensepolitiets bønner nok en gang forble uhørte i revidert nasjonalbudsjett for 2007.

Statistikk om narkotikasmuglingen Østfoldpolitiet la frem i går har skremt den erfarne politikeren.

Drukner i smuglersaker

I går tegnet grensepolitiet opp et særdeles dystert bilde av situasjonen på grensa. Det smugles narkotika inn i landet i så store kvanta at politiet bare har ressurser og arbeidskraft til å etterforske en brøkdel av sakene de sakene der Tollvesenet gjør beslag. I tillegg får de aldri gått skikkelig til bunns i de sakene de kan etterforske. De har ikke mulighet til å ta bakmennene, det er bare den enkelte, 'uheldige' kuréren som ender opp i rettsapparatet.

- Et kriminelt nettverk lever da like godt, og det tar dem kanskje fem minutter å skaffe en ny kurér, sa lederen i politiets fellesforbund i Østfold, Runar Arnesen, i går.

Østfold er hovedporten

75 prosent av den narkotikaen som smugles inn i Norge via land eller tog kommer ifølge politiet via grenseoverganger i Østfold. For å belyse situasjonen, offentliggjorde politiet i går noen av de groveste sakene fra en måneds arbeid:

 • 20. august - 5 kilo kokain - To personer i varetekt.
 • 30. august - 15 kilo amfetamin - Én person i varetekt.
 • 31. august - 42 kilo hasj - To personer i varetekt.
 • 31. august - En person blir stoppet ved grensa med 249.000 kroner på seg. Ingen identifikasjon.
 • 9. september - 3,3 kilo kokain - Tre personer i varetekt.
 • 9. september - 14,6 kilo hasj - Tre personer i varetekt.
 • 14. september - 9 liter amfetaminolje (tilsvarer 30 kilo amfetamin). To personer i varetekt.
 • 21. september - 3,2 kilo amfetamin. Én person i varetekt.

 

 

 

Toller vinker inn bil til kontroll

75 % av all narkotika som kommer over landegrensa smugles inn i Østfold, tror politiet.

Foto: Knut Fjeldstad / Scanpix

Østfoldrepresentant på Stortinget for Arbeiderpartiet, Signe Øye, er sjokkert over tallene.

- Dette er en meget alvorlig dokumentasjon på at her har vi kommet alt for kort, sier Øye.

- Her er det veldig mange høye tall om grove narkotikasaker. For meg blir dette svært alvorlig.

Også politikere trenger purringer

- Men dette har jo politiet sagt i mange år, så det bør vel ikke komme overraskende på dere stortingspolitikere?

- Det er sant, det er også slik at vi trenger å bli minnet om at ting ikke endre seg. Og her har det ikke blitt bedre.

Så nå lover Signe Øye å ta kontakt med sin partikamerat og justisminister Knut Storberget. Øye er helt enig i at hvis politiet får muligheten til å stoppe dette på grensen, så slipper andre politidistrikter å bruke så store ressurser på organisert kriminalitet som de må i dag.

- Her har vi en port vi kan klare å stoppe dette i. Da spres ikke problemene utover landet.

Skippertak er påkrevd

Fagforbundsleder Runar Arnesen sa i går at politiet etterlyser et skikkelig løft, som er nødvendig for at de skal kunne håndtere kriminaliteten slik den har utviklet seg.

- Når de kriminelle nettverkene får lov til å leve i beste velgående, så er dette et problem som kommer til å fortsette. Det er det ingen tvil om, sa Arnesen.

Millionene går til de andre

NRK Østfold bragte den utfordringen videre til justisdepartementet i går ettermiddag. Men der opplyser fungerende informasjonssjef Gunnar A. Johansen til at fordelingen av penger til politiets forskjellige avdelinger skjer i Politidirektoratet.

Justisdepartementet viste også til gårsdagens reviderte nasjonalbudsjett - og de 25 millionene som der er satt av til politidistriktene. Men det gis ingen signaler om at pengene skal brukes i kampen mot grensekriminaliteten:

"Det foreslås å styrke driftsbudsjettet til politidistriktene med 25 millioner kroner for å øke politiets tilgjengelighet for publikum. Styrkingen skal også bidra til å øke innsatsen mot vold mot kvinner og barn."

- Dette går på andre ting enn det som er problemet ved grenseovergangene i Østfold. Derfor mener jeg at vi nå må løfte også denne saken, sier Signe Øye.

- Jeg kommer til å ta kontakt med justisministeren direkte.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • Prøvde å smugle butikkinnredning

  En estlender ble i går ettermiddag stanset med 17 kolli med butikkinnredning på vei inn i landet over Ørje. Innredningen skulle videre til et firma, opplyser sekssjonssjef Gro Lene Gundelsby ved Ørje tollsted til NRK. Varene er deponert, slik at firmaet kan hente de senere hvis det blir klart at de har handlet i god tro. Sjåføren må betale et forelegg på 25.000 kroner, opplyser politiet til Smaalenenes Avis.

 • Dømt for seksuell omgang med barn

  En mann fra Buskerud er i Halden tingrett dømt til 14 års forvaring, for flere tilfeller av seksuell omgang med mindreårige. Mannen brukte sosiale medier til å komme i kontakt med unge jenter, og manipulerte flere av dem for å skaffe seg seksualiserte bilder og seksuell kontakt. Han ble frikjent for syv tiltaltepunkter, som handler om vold og trusler. Advokaten hans, Knut Angrim Øvergaard, sier straffeutmålingen vil bli anket.