Ny oppfinnelse skal sikre trygg mobilretur

En ny oppfinnelse fra Østfold vil gi deg sikker retur av mobilen. Det første mobilreturskapet her i fylket står nå hos Østfoldforskning i Fredrikstad.

Presenterte mobilreturboks

Dette er den nye låste returboksen som står hos Østfoldforskning på Kråkerøy i Fredrikstad.

Foto: Lise Gro Andersen / NRK

Seniorforsker Ole Jørgen Hansen ved Østfoldforskning kunne i dag vise frem mobilreturskapet som står hos dem.

– Det er ikke månelandingsteknologi, men jeg kaller det hverdagsinnovasjon, sier han.

– Hvor blir det av den mobiltelefonen nå?

– Det her er et skap med en boks. Det er låst med en sikker kodelås, og her kan du levere all brukt småelektronikk med lagringsminne. Boksen har sporbarhet, så fra du slipper telefonen oppi til den er fremme hos Alternativ Data i Oslo som behandler det, er mobiltelefonen under trygg forvaring, mener seniorforskeren.

Kjøper flere millioner mobiler i året

Hvert år kjøper vi nordmenn rundt 2 millioner nye mobiltelefoner. Undersøkelser viser at mange av disse blir liggende i skuffer og skap etter at vi er ferdige med dem.

Mobilene inneholder mye informasjon om eieren, forklarer markedssjef i Elretur, Guro Kjørsvik Husby.

Presenterte mobilreturboks

Seniorforsker Ole Jørgen Hansen ved Østfoldforskning og markedssjef i Elretur, Guro Kjørsvik Husby.

Foto: Lise Gro Andersen / NRK

– Bank id, bilder, informasjon om stedet du jobber, dokumenter som regnskap og annen sensitiv informasjon. Dette bør ikke komme på avveie.

– Tatt i betraktning alle id-tyveriene som skjer i Norge og ellers i verden, så er det superviktig å levere sikkert, sier Kjørsvik Husby.

Studenter vi snakket med ved Høgskolen i Østfold forteller at de har flere mobiler liggende hjemme. En sa han hadde levert inn en gammel mobil gjennom en returordning som det lokale idrettslaget hadde.

Få mobiler blir resirkulert

Undersøkelser viser at bare en av fire mobiler blir returnert. Det ønsker Elretur å gjøre noe med, og håpet er at den nye mobilreturboksen blir å finne i hver eneste kommune her i landet.

– Vi har lenge sett at mobiltelefoner, pc-er og harddisker stjeles fra kommunale gjenvinningsstasjoner. Også fra forhandlere som tar imot slikt.

– Derfor har vi laget dette tilbudet som gjør at man skal være sikker på hundre prosent sletting. Ikke litt sletting, ikke litt overskriving, men hundre prosent borte vekk med all informasjon, sier Guro Kjørsvik Husby.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Se nyhetene fra Østfold 18:50

    Martin Tangen-Schmidt gir deg nyhetene fra Østfold klokka 18:50.