NRK Meny
Normal

Vil gi bedrifter penger for å ansette mer ungdom

NHO vil ha en reform for å få flere unge ut i arbeid. Det la næringsorganisasjonen fram på NHO Østfolds årskonferanse i formiddag.

NHO Østfold konferanse

Altfor mange unge mangler jobb og havner i trygdefella, var NHOs budskap på dagens konferanse.

Foto: Petter Larsson / NRK

NHOs næringspolitiske direktør Ingebjørg Harto sier 70.000 nordmenn under 30 år mangler jobb, og at vi trenger en ordning med lønnstilskudd til bedrifter.

– Med lønnstilskudd blir midlene et bidrag til en bedrift, som er utvalgt, plukket ut og godkjent på en god måte av NAV, sier Harto

Det fødes omtrent 70.000 barn hvert år i Norge, og vi er redd for at vi får en tapt generasjon hvis ikke man tar i bruk andre virkemidler enn det man har gjort så langt.

Ingebjørh Harto, næringspolitisk direktør i NHO

Pengene blir da brukt av bedriften for å ansette flere unge, istedenfor at de går til en arbeidsledig ungdom via NAV-byråkratiet.

– Arbeidskraftbehovet er kanskje ikke der automatisk, men det kan skapes gjennom dette lønnstilskuddet, fortsetter Harto.

Ingebjørg Harto

Ungdom går rett og slett i den trygdefella, som vi opplever at myndighetene kanskje har for lite fokus på å fjerne, sier NHO-direktør Ingebjørg Harto.

Foto: Moment studio / NHO

70.000 nordmenn under 30 år mangler arbeid nå, og spesielt er det unge menn fra lavtlønnede familier som har store utfordringer, ifølge Harto.

– Det er tøft. Mange arbeidsgivere må innskrenke. I tillegg faller en del unge mennesker rett og slett ut fra arbeidslivet, og blir værende der.

– Vi mener det er en vinn-vinnsituasjon. Det er en god mulighet for bedrifter til å lære opp unge mennesker, og det er en god effekt for samfunnet ved at disse menneskene kommer i aktivitet.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Se de siste nyhetene fra Østfold

  • Se TV-nyhetene kl.18:50