NRK Meny
Normal

Vil frikjenne ulv med DNA-test

I år er det meldt om 145 angrep av ulv, bjørn og gaupe i Sverige. Men langt i fra alle angrep stammer fra ville dyr.

 

Ulv illustrasjon

Ulv, gaupe og bjørn er i mange tilfeller helt uskyldige når det blir oppdaget døde eller skadde husdyr.

Foto: Løchen, Per / SCANPIX

 Så langt i 2007 har eiere av husdyr meldt om angrep av ville dyr hele 145 ganger.

Det er ulv, bjørn og gaupe som får skylda, men grundige undersøkelser av døde eller skadde husdyr  viser at de ville dyrene kan frikjennes i halvparten av sakene.

Vanskelig å slå fast dødsårsak

Mange av de døde husdyrene har omkommet av sykdom elller skader og ofte er det hunder som har angrepet og drept eller skadet dem.

- Det er veldig vanskelig å fastslå dødsårsaken hos et tamdyr. Mange vet ikke en gang hvordan en skade påført av et villdyr ser ut, og hvis det er ulv i et område der det dør tamdyr, så får ulven ofte skylden, sier Jens Karlsson på Grimsö forskningsstasjons  viltskadesenter til Svenska Dagbladet.

DNA-tester døde dyr

I sommer har for første gang DNA-tester vært satt inn i arbeidet med å finne dødsårsak hos husdyr.

På samtlige steder der døde og skadede husdyr er funnet har det blitt tatt DNA-test. I løpet av høsten skal prøvene undersøkes og da vil forskere kunne skille DNA-sporene fra hverandre og finne ut hvem som har angrepet.

- DNA-analysen vil være et viktig supplement til den jobben våre skadeetterforskere gjør på funnstedet, og analysen kan bidra til at vi i vanskelige tilfeller lettere kan avklare hvem som har angrepet eller skadet husdyr, sier Jens Karlsson.

I fjor ble det totalt anmeldt 562 rovdyrangrep på husdyr i Sverige.

Kilde: TT

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Lyser ut langt flere stillinger

    Nav utlyste 24 prosent flere stillinger i Østfold det siste året enn året før. Fra mars i fjor til mars i år er det spesielt lyst ut flere stillinger innenfor helse, butikk, og bygg og anlegg. – – Aktiviteten i arbeidsmarkedet har helt klart økt, sier kommunikasjonssjef Britt Tunby i NAV.

    NAV-logo
    Foto: Brennpunkt
  • Elyounoussi med målgivende

    Mohamed Elyounoussi fra Sarpsborg hadde en målgivende pasning da Norge utlignet til 1-1 i treningskampen mot Australia fredag kveld. Det var Ola Kamara som satte ballen i mål bak Mathew Ryan.