NRK Meny
Normal

Vil fortsatt ha Luftforsvarets ledelse på Rygge

Luftforsvarets ledelse bør forbli på Rygge. Det samme gjelder Forsvarets støttesenter for elektronisk krigføring. I tillegg bør Bell 412 transporthelikoptrene flyttes fra Bardufoss til Rygge.

Rygge Flystasjon

Forsvarssjefen vil samlet Bell-helikoptre på Rygge.

Det står i forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssens fagmilitære råd som torsdag formiddag ble overlevert til forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.

I forsvarssjefens fagmilitære råd konkluderes det med at blir kostbart å flytte Luftforsvarets ledelse fra Rygge til Reitan, slik det tidligere er besluttet. Bruun-Hansen ser operative fordeler ved å samlokalisere ledelsen med annen virksomhet på Reitan, man han anbefaler likevel, av operative og økonomiske forhold, at ledelsen forblir på Rygge.

Bell-helikoptrene til Rygge

Bruun-Hansen anbefaler videre at Bell 412 transporthelikoptrene ved Bardufoss flyttes og samlet på Rygge snarest mulig. Disse helikoptrene skal prioritere beredskap for spesialstyrkene og politiet, og skvadronen videreutvikles som en fullverdig spesialstyrkekapasitet. Bruun-Hanssen mener det bør skje innen 2020.

Forsvarssjefen og forsvarsministeren

Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen har overlevert sine fagmilitære råd til forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.

Foto: Laura Buckman / NTB scanpix

Etter hvert bør nye helikoptre for spesialstyrkene tilføres helikopterskvadronen på Rygge, som gradvis omgjøres til en spesialstyrkeenhet. Bell 412 fases ut i samme periode.

Transportflyskvadronen 335 bør forbli på Gardermoen, men underlegges Rygge organisatorisk.

Elektronisk krigføring

Forsvarets støttesenter for elektronisk krigføring er tidligere planlagt flyttet til Ørland. Bruun Hanssen mener flyttingen blir svært kostbar uten at det gir noen åpenbar operativ gevinst. Han skriver at støttesenteret vil best kunne utvikles dersom det forblir på Østlandet, der det har etablert samarbeid med andre aktører. Forsvarets støttesenter for elektronisk krigføring bør derfor fortsette i eksisterende eiendom, bygg og anlegg på Rygge, i følge Bruun-Hanssen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Er klar for skogbrann

    Brannmannskaper i Østfold er i beredskap hvis skogbrannene i Sverige skulle spre seg over grensen. Det sier vaktleder Per Håkon Lauritzen brannvesenets Øst 110-sentral til Amedia.

  • Forstyrrende oppførsel på legevakt

    En 38-år gammel mann sitter i arresten etter å ha vært aggressiv mot ansatte ved legevakta i Fredrikstad natt til i dag. Han skal ha vært høylydt og kranglete, og ruset på amfetamin.