NRK Meny
Normal

Skal gjøre Gamlebyen til offisiell bokby

Ildsjelene bak litteraturfestivalen «Ord i Grenseland» har nye visjoner i Fredrikstad.

Gamlebyen

Her, i Gamlebyen i Fredrikstad, ønsker Wiggo Andersen og Kristin Johansen å etablere Norges tredje bokby.

Foto: Øystein Wolf

– Vi har jo alt som skal til for å lykkes, Gamlebyen som arena med sine kulisser, og ikke minst det aktive litterære miljøet som er i Fredrikstad, sier Wiggo Andersen til NRK.

Sammen med Kristin Johansen har han nå etablert et selskap med store ambisjoner.

– Det finnes jo rundt 25 etablerte bokbyer i verden. Å være en bokby betyr at man innenfor et geografisk avgrenset område har et antikvariat, en bokhandel, muligheter for overnatting og mulighet for å få seg mat. Og ikke minst masse, masse bøker, sier Johansen.

– Håper på oppstart til våren

Ord i grenseland, debatt om 22. juli

Gamlebyen har i dag «Ord i Grenseland». Nå vil personene bak litteraturfestivalen ta det et steg videre.

Foto: Sebastian Nordli/NRK

To av disse bokbyene ligger i Norge, Tvedestrand og Fjærland. Nå jobbes det altså med en tredje i Fredrikstad.

– I løpet av våren eller sommeren håper vi å være oppe og står med de første litterære arrangementene våre.

Og arrangementene skal de gjennomføre i tett samarbeid med det etablerte bokmiljøet i byen, blant annet Litteraturhuset og biblioteket.

– Jeg tror vi kan skape veldig mye morsomt rundt dette her, og hovedfokus i bokbyen kan være på historie og reiseskildringer. Vi skal rett og slett gå tilbake i tid, sier Wiggo Andersen.

Store drømmer

Johansen og Andersen står fra før av bak litteraturfestivalen «Ord i Grenseland», som går av stabelen hver september i Gamlebyen. De tror det er godt grunnlag for å ta satsingen et skritt videre med en bokby.

– Om noen år har vi eget tak over hodet. Vi har etablert en kulturarena, hvor vi i tillegg til litteratur gjør forskjellige arrangementer. Vi ønsker å ha et sterkt fokus på barnelitteratur, og barnas egen bokby er oppe og står om noen år.

For at drømmen skal gå i oppfyllelse trengs det penger, og de to er allerede godt i gang med innsamlingen.

– Det koster å ha tak over hodet og profesjonelle utøvere, så vi håper og tror at folk er villige til å løse billett for arrangement. Det som også er viktig er at vi har kommunen og fylket med på laget. Vi har mange i ryggen, men enda er det en vei å gå, sier Johansen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Bøndene krever 1,8 milliarder

    Bøndene krever 1,8 milliarder kroner i årets jordbruksoppgjør. -Det er det som må til for at bøndene skal ta igjen inntektsgapet, sier leder av Østfold bondelag Arild Uvaag. Tall fra 2016 viste at bøndene hadde en gjennomsnittlig inntekt på 330.000 kroner per årsverk før skatt. Landbruksmeldinga fra i fjor gir klare føringer, mener Uvaag.

  • Dømt for overgrep

    En 30 år gammel mann fra Moss er dømt til sju måneders fengsel for blant annet å ha fått en femten år gammel jente til å utføre seksuelle handlinger med seg selv foran et webkamera. Mannen er også dømt for å ha fått en tretten år gammel jente til å sende ham nakenbilde av seg selv. Mannens datamaskin og mobiltelefon er også inndratt.