Skal gjøre Gamlebyen til offisiell bokby

Ildsjelene bak litteraturfestivalen «Ord i Grenseland» har nye visjoner i Fredrikstad.

Gamlebyen

Her, i Gamlebyen i Fredrikstad, ønsker Wiggo Andersen og Kristin Johansen å etablere Norges tredje bokby.

Foto: Øystein Wolf

– Vi har jo alt som skal til for å lykkes, Gamlebyen som arena med sine kulisser, og ikke minst det aktive litterære miljøet som er i Fredrikstad, sier Wiggo Andersen til NRK.

Sammen med Kristin Johansen har han nå etablert et selskap med store ambisjoner.

– Det finnes jo rundt 25 etablerte bokbyer i verden. Å være en bokby betyr at man innenfor et geografisk avgrenset område har et antikvariat, en bokhandel, muligheter for overnatting og mulighet for å få seg mat. Og ikke minst masse, masse bøker, sier Johansen.

– Håper på oppstart til våren

Ord i grenseland, debatt om 22. juli

Gamlebyen har i dag «Ord i Grenseland». Nå vil personene bak litteraturfestivalen ta det et steg videre.

Foto: Sebastian Nordli/NRK

To av disse bokbyene ligger i Norge, Tvedestrand og Fjærland. Nå jobbes det altså med en tredje i Fredrikstad.

– I løpet av våren eller sommeren håper vi å være oppe og står med de første litterære arrangementene våre.

Og arrangementene skal de gjennomføre i tett samarbeid med det etablerte bokmiljøet i byen, blant annet Litteraturhuset og biblioteket.

– Jeg tror vi kan skape veldig mye morsomt rundt dette her, og hovedfokus i bokbyen kan være på historie og reiseskildringer. Vi skal rett og slett gå tilbake i tid, sier Wiggo Andersen.

Store drømmer

Johansen og Andersen står fra før av bak litteraturfestivalen «Ord i Grenseland», som går av stabelen hver september i Gamlebyen. De tror det er godt grunnlag for å ta satsingen et skritt videre med en bokby.

– Om noen år har vi eget tak over hodet. Vi har etablert en kulturarena, hvor vi i tillegg til litteratur gjør forskjellige arrangementer. Vi ønsker å ha et sterkt fokus på barnelitteratur, og barnas egen bokby er oppe og står om noen år.

For at drømmen skal gå i oppfyllelse trengs det penger, og de to er allerede godt i gang med innsamlingen.

– Det koster å ha tak over hodet og profesjonelle utøvere, så vi håper og tror at folk er villige til å løse billett for arrangement. Det som også er viktig er at vi har kommunen og fylket med på laget. Vi har mange i ryggen, men enda er det en vei å gå, sier Johansen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: