Vil doble kontantstøtten i Spydeberg

Spydeberg kommune vil doble kontantstøtten helt opp til skolealder. – Vi har fokus på familiens valgfrihet, sier ordfører Knut Espeland (KrF).

Leder for regionrådet i indre Østfold, Knut Espeland

Ordfører i Spydeberg, Knut Espeland (KrF), sier det er familiens egen vurdering som må veie tyngst.

Foto: Martin Tangen Schmidt/NRK

Et politisk flertall i Spydeberg vil doble den kommunale kontantstøtten fra neste høst. Tilbudet skal gjelde barn helt opp til skolealder.

Foreldrene må ha et reelt alternativ til barnehagen, mener FrPs gruppeleder i kommunestyret i Spydeberg, Gunnar Espelid.

– Sånn som det er i dag, med 3300 kroner, så føler vel vi at da er det ikke noe å velge på, men hvis man dobler det og kanskje har to barn så kan det være interessant, sier Espelid til NRK.

– Da kan du velge bort kanskje en halv stilling for å være hjemme med barna, hvis det er det du ønsker.

Frykter at flere vil droppe ut av arbeidslivet

Et flertall bestående av Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre kommer til å vedta en dobling av kontantstøtten i Spydeberg. Tiltaket skal være et prøveprosjekt fra neste høst.

I dag får seks 2-åringer kontantstøtte på 3300 kroner måneden i kommunen. Støtten skal øke til 6 600 kroner måneden og gjelde helt opp til 5-åringer.

Gruppeleder for Spydeberg Arbeiderparti, Morten Strande, er skeptisk til tiltaket. Han tror det vil føre til at flere barn blir gående hjemme alene og at flere mødre vil «droppe ut» av arbeidslivet.

– Velger man å være borte fra arbeidslivet så kan det være vanskelig å komme inn igjen. Vi er ikke lenger i samfunnet enn at det er stort sett mor som kommer til å være hjemme, mener Strande.

– Familiene må få velge

Ordfører i Spydeberg, Knut Espeland (KrF) sier de vil være på vakt for negative effekter av økt kontantstøtte. Han mener imidlertid at det er familiens egen vurdering som må veie tyngst.

– Vi har fokus på familiens valgfrihet. Familien står best i posisjon til å vite hva som er best for seg selv og barna, mener Espeland.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • Ikke plass til nytt vikingskip

  Den planlagte utvidelsen av Vikingskiphuset på Bygdøy i Oslo har ikke tatt høyd for at det kan bli funnet nye skip i framtida.

  Tegningen er klare, og det haster å få penger slik at byggingen kan starte, sier fagfolk. Det er ikke tatt høyde for at vikingskipet som er funnet på Gjellestad i Halden får plass.

  Skal det være plass til et ekstra skip, må planene gjøres om: sier museumsdirektør Håkon Glørstad

  Funn av vikingskip i Halden
  Foto: Lars Gustavsen/NIKU
 • Ny generalsekretær i AUF fra Rygge

  Sindre Lysø fra Rygge er valgt til generalsekretær i AUF. Det ble han på landsmøtet til AUF i helgen. Lysø er 22 år gammel, og har tidligere vært lokallagsleder i Moss AUF, fylkesleder i AUF i Østfold og de fire siste årene sentralstyremedlem i AUF. Lysø sier til Moss Avis at han er ydmyk overfor tilliten han har fått

  Sindre Lysø
  Foto: Privat