NRK Meny
Normal

Halden vil bruke fem millioner på jubileumsbok

Det går mot en real kostnadssprekk for bokprosjektet, og prosjektledelsen vil nå bruke 1,1 millioner mer.

Fredriksten festning, Halden

Formannskapet skal torsdag komme med sin innstilling om Halden kommune skal bevilge mer penger til bokverket om Haldens historie til byjubileet i 2015.

Foto: Rainer Prang / NRK

Kommunestyret i Halden i bestemte i 2009 at det i forbindelse med byjubileet i
2015 skal utgis et moderne historieverk. Bøkene skal etter planen foreligge ferdig til julesalget i 2014.

Nå ser det ut til at budsjettet ryker – i hvert fall hvis prosjektlederen og forfatterne får det som de vil. De mener at den opprinnelige rammen på 3.835.000 kroner ikke holder, og vil øke rammen med 30 prosent, til nærmere fem millioner kroner.

Vil ikke bruke penger nå

Bakgrunnen er at de vil øke utgivelsen fra to til tre bind, med et totalt sidetall på 1.350 sider. Torsdag skal formannskapet komme med sin innstilling. Egil Lund Pettersen i Fremskrittspartiet mener de ikke har råd til dette.

– Dette tiltaket var vi positive til da det kom, og synes fortsatt det er et positivt tiltak. Men med den økonomiske situasjonen kommunen er i nå, får vi nøye oss med de to bindene vi har, og så får vi ta et tredje ved en senere anledning, sier han.

Av sakspapirene fremgår det at også inntektssiden vil øke, uten at det overbeviser Pettersen.

– Det er klart at det er muligheter for inntekter her, men det er en akutt økonomisk situasjon som kommunen er inne i nå. Det er til behandling ganske drastiske kutt i alle de ulike hovedutvalgene. Og når det gjelder inntektene, vil ikke de komme i 2011 uansett.

– Det er viktig å få gjort dette

Prosjektleder Roger Prang vil ikke si noe om saken på dette tidspunktet. Men nestleder i Halden kulturråd, Jan Henrik Diesen, sier at dette er noe byen bare må bruke penger på.

– Jeg er av den klare oppfatning at det er viktig å få gjort dette – spesielt å få skrevet om den siste epoken. Når man har satt i gang arbeidet og finner ut at her må det en ekstrabevilgning til, synes jeg det er riktig at man innvilger det og gjør arbeidet grundig og ordentlig.

Boken skrives av lokalhistorikerne og forfatterne Svein G. Eliassen og Svein Olav Hansen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: