NRK Meny
Normal

Vil bli Nordens beste økologiske kokk

På to timer skal Sebastian Skauen Johnsen (15) lage mat til seks dommere og overbevise dem om at han fortjener tittelen som Nordens beste økologiske kokk.

Sebastian Skauen Johnsen

Sebastian Skauen Johnsen trener hardt frem mot nordisk kokkekonkurranse i Malmö.

Foto: Lise Gro Andersen / NRK

– Hvis han ikke er ferdig til tiden får han straff så det ljomer etter, sier kokk Bård Greni.

Han er mentor for den unge 15-åringen som skal til pers under Nordens største økologiske matmesse Nordic Organic Food Fair i Malmö mandag 2. november.

– Nå har Sebastian begynt å løpe på kjøkkenet, og det er veldig bra, sier Greni.

Det smakte helt forferedelig, det er lov å være ærlig

Bård Greni om da han smakte Sebastians konkurranserett for første gang
Bård Greni

Bård Greni er mentor for Sebastian Skauen Johnsen.

Foto: Odd Skjerdal / NRK

15-åringen fra Fredrikstad ligger i hardtrening før helgas nordiske og økologiske kokkekamp. Det er seks minutter igjen før maten skal danderes, og han er tydelig stresset.

– Jeg er ganske svett, svarer Sebastian mens han rører iherdig i sausen i kamp mot stoppeklokka.

Har to timer på seg

Etter to timer og 15 minutter er Sebastian ferdig med dagens første runde.

– Jeg er fortsatt ganske mye etter tiden, 15 minutter er for mye, sier han.

Han skal lage en økologisk kyllingrett med en trio av selleri.

Kyllingbryst og ballotine

Dette er retten Sebastian Skauen Johnsen skal lage under konkurransen.

Foto: Per Schierenbeck

– Det er balansen som er det vanskeligste. Osten må komme frem i spelten. Ballotinen, rulladen av kylling, sitter mer og mer, og det gjør vel sausen også, men det var helt krise i starten, sier han.

Bård Greni sparer ikke på kritikken når han skal beskrive hvordan retten smakte første gang Sebastian lagde den.

– Det smakte helt forferedelig, det er lov å være ærlig. Det var ingenting som satt, men sånn skal det være. Første gangen må vi eksperimentere og feile før vi finner frem til hvordan det skal være, sier Greni.

Det verste som kan skje er at sausen sprekker, da er det ille.

Sebastian Skauen Johnsen

Krevende konkurranse

Bård Greni innrømmer at de er litt sprø som sender en så ung kokk til konkurransen.

– Vi er litt gærne. Han har ikke gått læretida si enda, men samtidig er han så interessert, og det er jo det han lærer og blir best av. Han skal lage en ganske avansert rett til seks personer på to timer, så dette blir ikke noen søndagstur, sier Greni.

Sebastian håper å vinne, men det er én ting han frykter aller mest.

– Det verste som kan skje er at sausen sprekker, da er det ille, sier han før han på nytt starter stoppeklokka. To nye timer med matlaging er i gang.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Tilhenger stjålet i Halden

    Tyver har brutt seg inn i et uthus, og stjålet en tilhenger i Bergbyveien i Halden. Det skriver politiets operasjonssentral på Twitter.

  • Demonstrere mot høyspentkabel

    Over hundre personer har møtt opp for å demonstrere mot den planlagte høyspentkabelen fra Fredrikstad til Hvaler. Mange reagerer på at kabelen delvis skal gå i luften. De som demonstrerer ønsker at kabelen skal gå under bakken hele veien.

    HØYSPENTKABEL
    Foto: LARS HÅKON PEDERSEN / NRK