NRK Meny
Normal

– Hadde vært kult å avslutte karrieren hjemme

Isabell Herlovsen skulle gjerne avsluttet karrieren hjemme i Østfold. Men etter at Sarpsborg 08 la ned laget sitt, er det det ingen klubber i fylket som satser på kvinnene.

isabell

Isabell Herlovsen fra Fredrikstad synes det er synd at unge jenter i Østfold ikke har et lokalt topplag å se opp til.

Foto: Yasmin Sunde Hoel

– Det er veldig synd for fotballen i Østfold, forteller landslagsprofil Isabell Herlovsen.

Hun har vokst opp i Fredrikstad og debuterte på landslaget som 16-åring. I dag spiller hun for Lillestrøm, men hun kunne tenke seg å vende hjemover når karrieren nærmer seg slutten.

– Jeg hadde håpet at Fredrikstad ville starte et damelag, det har jeg sagt lenge. Det hadde vært kult å avslutte karrieren i egen hjemby.

Slutt for toppfotballen

Men topplag i damefotball finnes ikke i Østfold. På 1980- og 1990-tallet hadde Sprint-Jeløy fra Moss et godt damelag, som senere ble skilt ut i en ny klubb, Athene Moss.

De fikk fem sesonger i Toppserien og hadde spillere som Bente Nordby, Ingvild Stensland og NRKs fotballekspert Lise Klaveness.

Kvinnelaget til Sarpsborg 08 luktet i 2013 på Toppserien, etter det har det gradvis gått nedover. I dag spiller laget i andre divisjon, men onsdag ble det kjent at klubben ikke fortsetter satsingen på damene.

– Jeg syns det er skikkelig trist, sier Herlovsen.

Vil hjem

28-åringen understreker at hun har flere år igjen på banen, men hun har begynt å tenke over fremtiden.

– Jeg er i Lillestrøm og trives veldig godt der. Men det hadde vært en drøm å avslutte hjemme. Da skulle vi vært i øverste divisjon. Det tar tid å bygge, men det hadde vært gøy på sikt.

Det er usikkert om en annen klubb kommer til å ta over satsningen i Østfold.

– Vi har ikke klart å bygge en kultur og vi har ikke lykkes med kvinnesatsingen. Da er det bedre at vi prøver å få noen som er flinkere enn oss til å ta over, sier styreleder Cato Haug i Sarpsborg 08.

Les også:

Må til Oslo

Isabell Herlovsen er nominert til både årets spiller og årets angrepsspiller i Toppserien. Med seg på listene over nominerte spillere har hun østfoldjentene Ina Gausdal og Anne-Marthe Birkeland. Ingen av dem spiller lenger i hjemfylket.

– Talenter fra Østfold må til Oslo for å spille på et høyt nivå. Det er trist, sier Herlovsen.

Både Sarpsborg 08 og Østfold fotballkrets mener at det er for få jenter som spiller fotball i Østfold. Herlovsen tror at et topplag kunne inspirert flere jenter til å velge fotball.

– Hadde det vært et topplag i Østfold, tror jeg også spillerne hadde blitt. Her i Lillestrøm, hvor vi har vært på toppen en stund, kommer mange små jenter for å se oss spille kamper fordi vi er forbilder. Det er det synd at unge jenter i Østfold ikke har den samme muligheten.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Mistet lappen på stedet

    Tre personer ble fratatt førerkortet da politiet holdt fartskontroll på Vetatoppen i Fredrikstad i natt. I tillegg ble det skrevet ut ti forenklede forelegg. Høyeste hastighet ble målt til 153 km/t i 80-sonen.

  • Frakjørt av to tog

    Rullestolbruker Glenn Tore Clausen ble frakjørt av to tog i Fredrikstad onsdag kveld, skriver Fredriksstad Blad. Først fordi rullestolrampen sto på feil spor. Ved neste avgang passet ikke rampen med togsettet. – Vi fikk for sent beskjed, sier strekningsleder Terje Andersen i NSB