NRK Meny
Normal

– Hadde vært kult å avslutte karrieren hjemme

Isabell Herlovsen skulle gjerne avsluttet karrieren hjemme i Østfold. Men etter at Sarpsborg 08 la ned laget sitt, er det det ingen klubber i fylket som satser på kvinnene.

isabell

Isabell Herlovsen fra Fredrikstad synes det er synd at unge jenter i Østfold ikke har et lokalt topplag å se opp til.

Foto: Yasmin Sunde Hoel

– Det er veldig synd for fotballen i Østfold, forteller landslagsprofil Isabell Herlovsen.

Hun har vokst opp i Fredrikstad og debuterte på landslaget som 16-åring. I dag spiller hun for Lillestrøm, men hun kunne tenke seg å vende hjemover når karrieren nærmer seg slutten.

– Jeg hadde håpet at Fredrikstad ville starte et damelag, det har jeg sagt lenge. Det hadde vært kult å avslutte karrieren i egen hjemby.

Slutt for toppfotballen

Men topplag i damefotball finnes ikke i Østfold. På 1980- og 1990-tallet hadde Sprint-Jeløy fra Moss et godt damelag, som senere ble skilt ut i en ny klubb, Athene Moss.

De fikk fem sesonger i Toppserien og hadde spillere som Bente Nordby, Ingvild Stensland og NRKs fotballekspert Lise Klaveness.

Kvinnelaget til Sarpsborg 08 luktet i 2013 på Toppserien, etter det har det gradvis gått nedover. I dag spiller laget i andre divisjon, men onsdag ble det kjent at klubben ikke fortsetter satsingen på damene.

– Jeg syns det er skikkelig trist, sier Herlovsen.

Vil hjem

28-åringen understreker at hun har flere år igjen på banen, men hun har begynt å tenke over fremtiden.

– Jeg er i Lillestrøm og trives veldig godt der. Men det hadde vært en drøm å avslutte hjemme. Da skulle vi vært i øverste divisjon. Det tar tid å bygge, men det hadde vært gøy på sikt.

Det er usikkert om en annen klubb kommer til å ta over satsningen i Østfold.

– Vi har ikke klart å bygge en kultur og vi har ikke lykkes med kvinnesatsingen. Da er det bedre at vi prøver å få noen som er flinkere enn oss til å ta over, sier styreleder Cato Haug i Sarpsborg 08.

Les også:

Må til Oslo

Isabell Herlovsen er nominert til både årets spiller og årets angrepsspiller i Toppserien. Med seg på listene over nominerte spillere har hun østfoldjentene Ina Gausdal og Anne-Marthe Birkeland. Ingen av dem spiller lenger i hjemfylket.

– Talenter fra Østfold må til Oslo for å spille på et høyt nivå. Det er trist, sier Herlovsen.

Både Sarpsborg 08 og Østfold fotballkrets mener at det er for få jenter som spiller fotball i Østfold. Herlovsen tror at et topplag kunne inspirert flere jenter til å velge fotball.

– Hadde det vært et topplag i Østfold, tror jeg også spillerne hadde blitt. Her i Lillestrøm, hvor vi har vært på toppen en stund, kommer mange små jenter for å se oss spille kamper fordi vi er forbilder. Det er det synd at unge jenter i Østfold ikke har den samme muligheten.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Klager på musikkstøy fra festningen

    Naboer til Fredriksten festning i Halden ber Fylkesmannen i Østfold vurdere om reglene følges under store konserter på festningen. Festivalen Tons of Rock og Landstreffet for russ trekkes fram som arrangement som skaper mye støy og går ut over nattesøvn og trivsel for de som bor i området.

    tons of rock 2015
    Foto: Rune Fredriksen / NRK
  • Dømt for voldtekt av datteren

    En mann i 40-årene er dømt til fengsel i fire år og åtte måneder for voldtekt av sin egen datter. Mannen innrømmet ikke straffskyld da han møtte for tingretten i Fredrikstad i september. I retten hevdet datteren at anklagene hun tidlige hadde rettet mot faren hadde vært falske. En enstemmig tingrett fant likevel faren skyldig etter tiltalen.