NRK Meny
Normal

Vi trenger flere svensker!

Bedre tider i Sverige gir mangel på arbeidskraft i Norge.

Illustrasjonsbilde
Foto: Heiko Junge / Scanpix

Tall fra NAV, arbeids- og velferdsetaten viser at 30 prosent av bedriftene i Østfold har brukt utenlandsk arbeidskraft i 2006.

Flertallet har kommet fra Sverige.

Press i lønningene

Men nå er det bedre tider i vårt naboland, og mange svenske arbeidstakere reiser hjem.

Bedriftsrådgiver Gunnar Laursen i NHO Østfold tror spesielt Østfold vil merke konsekvensene:

- Østfold er jo et grensefylke og har en naturlig arbeidsvandring. Det er nok ikke usannsynlig at vi vil merke dette ganske kraftig. I første omgang vil konsekvensen være at bedriftene ikke får den merinntekten man tidligere kunne få, men man vil også få ett sterkere press på lønningene, sier han.

Rift om arbeidskraft

Lavere arbeidsledighet og høyere lønninger er en av årsakene det europeiske arbeidsformidlingsnettverket EURES forklarer hjemlengselen til svenskene med.

Manager Berit Alfsen i EURES mener Norge allerede merker konkurransen med andre nord-europeiske land om utenlandsk arbeidskraft.

- Vi merker en økende konkurranse om arbeidskraften. Kanskje først og fremst fra Danmark, men også fra Storbritannia og Irland.

Trygdede og pensjonister ut i arbeid?

Ifølge NHO i Østfold er det bare en ting som nytter hvis Østfold får en nedgang i utenlandsk arbeidskraft. Trygdede og førtidspensjonerte må ut i arbeid.

- Vi kan lete i vår egen arbeidstyrke som ikke er aktiv, men passiv. Altså blant de som er uføretrygdede, de som er delvis uføretrygdede og de som gikk av med tidlig pensjon, sier Gunnar Laursen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Skogbrann i Røysåsen

    Det er skogbrann i området rundt Røysåsen i Moss. Brannvesen og politi er på vei, skriver politiet på Twitter. Det er stor røykutvikling i området, og politiet anbefaler beboere i nærheten om å stenge vinduer og luftinntak.

  • Ny sjef for Østfoldforskning

    Ellen-Marie Forsberg blir ny direktør i Østfoldforskning AS fra oktober. Hun har vært leder for forskergruppa for ansvarlig innovasjon ved Arbeidsforskningsinstituttet siden 2011 og forskningssjef i perioden 2015 til 2018. Forsberg har ledet to EU-prosjekter innenfor ansvarlig innovasjon, og har jobbet mye med både forskningspolitikk og forskningsetikk.