Normal

Vi trenger flere svensker!

Bedre tider i Sverige gir mangel på arbeidskraft i Norge.

Illustrasjonsbilde
Foto: Heiko Junge / Scanpix

Tall fra NAV, arbeids- og velferdsetaten viser at 30 prosent av bedriftene i Østfold har brukt utenlandsk arbeidskraft i 2006.

Flertallet har kommet fra Sverige.

Press i lønningene

Men nå er det bedre tider i vårt naboland, og mange svenske arbeidstakere reiser hjem.

Bedriftsrådgiver Gunnar Laursen i NHO Østfold tror spesielt Østfold vil merke konsekvensene:

- Østfold er jo et grensefylke og har en naturlig arbeidsvandring. Det er nok ikke usannsynlig at vi vil merke dette ganske kraftig. I første omgang vil konsekvensen være at bedriftene ikke får den merinntekten man tidligere kunne få, men man vil også få ett sterkere press på lønningene, sier han.

Rift om arbeidskraft

Lavere arbeidsledighet og høyere lønninger er en av årsakene det europeiske arbeidsformidlingsnettverket EURES forklarer hjemlengselen til svenskene med.

Manager Berit Alfsen i EURES mener Norge allerede merker konkurransen med andre nord-europeiske land om utenlandsk arbeidskraft.

- Vi merker en økende konkurranse om arbeidskraften. Kanskje først og fremst fra Danmark, men også fra Storbritannia og Irland.

Trygdede og pensjonister ut i arbeid?

Ifølge NHO i Østfold er det bare en ting som nytter hvis Østfold får en nedgang i utenlandsk arbeidskraft. Trygdede og førtidspensjonerte må ut i arbeid.

- Vi kan lete i vår egen arbeidstyrke som ikke er aktiv, men passiv. Altså blant de som er uføretrygdede, de som er delvis uføretrygdede og de som gikk av med tidlig pensjon, sier Gunnar Laursen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • Får sluttpakke på 3,3 millioner

  Rådmann i Fredrikstad kommune, Ole Petter Finess, fratrer fra sin stilling og får med seg en sluttpakke på nærmere 3,3 millioner kroner. Det opplyser Fredrikstad kommune i en pressemelding onsdag ettermiddag. Finess meldte tidligere i sommer at han var villig til å fratre som rådmann. – Av hensyn til min egen helse og trivsel, ønsker jeg ikke å fortsette som rådmann, sa han da.

  Rådmann Ole Petter Finess og ordfører Jon- Ivar Nygaard i bystyret i Fredrikstad
  Foto: Anne Ognedal / NRK
 • Militære kolonner i ettermiddag

  Onsdag ettermiddag og kveld vil det være flere militære kolonner i Østfold. I forbindelse med NATO-øvelse Trident Juncture vil det være kolonnekjøring fra Fredrikstad til Rena og fra Rygge til Fredrikstad. – Trafikken kan gå tidvis sakte. Ikke bryt inn i kolonnene, melder veitrafikksentralen.

  Forsvarets store og lange kjøretøy
  Foto: Torgeir Haugaard / Forsvaret