NRK Meny
Normal

Vi tar bilen til jobb, sykkelen taper

Flesteparten tar bilen til jobb selv om den er under fem kilometer hjemmefra. Bare 16 prosent sykler.

Elsykkel

– Elsykkel er løsningen for meg, sier Tom Øby. Etter grundige undersøkelser var han klar for å skaffe elsykkel for å komme seg til jobben i Sarpsborg.

Foto: Jon Gimmingsrud / NRK

En tredel av dem som jobber og bor i Nedre Glomma-regionen har under fem kilometer til jobben. Likevel velger 62 prosent å ta bilen. Bare 16 prosent velger sykkel, ifølge en reisevaneundersøkelse for Nedre Glomma i 2014.

Syklister

Av alle reiser, ikke bare jobbreiser, ble seks prosent av dem gjort på sykkel i Fredrikstad. Bare tre prosent av reisene ble gjort med sykkel i Sarpsborg, ifølge en reisevaneundersøkelse 2013/14.

Foto: Jon Gimmingsrud / NRK

Tom Øby, som pendler mellom Fredrikstad og Sarpsborg, har funnet løsningen for å komme seg på jobb.

– Nå skal jeg inn og kjøpe meg en elsykkel for å bruke til jobben i Sarpsborg, sier han når vi treffer ham utenfor en sykkelbutikk i Fredrikstad.

– Jeg regner med å sykle til jobben to ganger i uka, kanskje mer, fortsetter Øby.

Selger flere elsykler

Han gjør det for å slippe bil og buss, men også for å få trim. Og med elsykkel er det lettere å ta bakkene, og han ser for seg ei rute som går litt utenom de mest trafikkerte strekningene.

I sykkelforretningen er daglig leder ikke overraskende enig i at flere bør sykle. Han har også tro på elsyklene.

Ragnar Frøland

– Det er dårlig at så få reiser tas med sykkel, men med flere sykkelveier tror jeg flere velger sykkelen, sier Ragnar Frøland daglig leder i Gaarder sykkelsport.

Foto: Jon Gimmingsrud / NRK

– Så langt i år har vi doblet salget siden i fjor. Det er riktignok små tall siden vi akkurat har startet sesongen. Men om ett eller to år tror jeg det kommer til å ta voldsomt av, sier Ragnar Frøland i Gaarder sykkelsport.

– Trenger sykkelveier

Han tror at den beste medisinen for å få flere syklister er å legge bedre til rette for dem i trafikken. Og han får støtte fra en av syklistene som venter på byfergen i Fredrikstad sentrum.

– Det er viktig å få skikkelige gang- og sykkelstier. Folk kan bli skeptiske til å sykle der bilene kjører, sier Siri Kirkebirkeland

Selv har hun vært helårssyklist ganske lenge, men tallene sier at det ikke er så mange som henne i Nedre Glomma.

Hvis man ikke bare ser på jobbreiser, men alle reiser, så ble kun 3 prosent gjort med sykkel i Sarpsborg, mens 6 prosent av reisene ble gjort med sykkel i Fredrikstad, ifølge reisevaneundersøkelsen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Advarer mot farlige strømskap

    Strømselskapet Hafslund advarer mot ødelagte og farlige strømsfordelingsskap langs veiene. Etter store mengder snø på Østlandet har flere skap blitt ødelagte etter snøbrøyting, ifølge kommunikasjonssjef Morten Schau i Hafslund.

  • Sarpsborg-spiller til HamKam

    HamKam og Sarpsborg er blitt enig om en låneavtale for islendingen Orri Sigurdur Ómarsson (23). Midtstopperen har fire landskamper for Island og kom til Sarpsborg før denne sesongen. Nå blir det førstedivisjonsspill på Hamar for islendingen.

    Orri Sigurdur Omarsson
    Foto: Sarpsborg 08