NRK Meny
Normal

VG: – I disse dødsulykkene var veiforholdene avgjørende

Statens vegvesen mener i hemmelige rapporter at veiforholdene var avgjørende i flere dødsulykker.

Ulykke i Moss

En 79 år gammel kvinne døde i en trafikkulykke i Moss i 2011. Vegvesenet skrev i en hemmelig rapport at veiforholdene var avgjørende for ulykken.

Foto: Martin Tangen Schmidt / NRK

VG har samlet en oversikt over 22 dødsulykker i østfoldtrafikken mellom 2005 og 2013. I sju av dem mener Statens vegvesen at veiforholdene i stor grad medvirket til ulykken.

I fire dødsulykker mener de at forholdene i veien var avgjørende for ulykken:

  • Ulykke i Moss 04.05.2011: En 79 år gammel kvinne døde etter å ha blitt påkjørt på et fortau i Moss sentrum. Statens vegvesen mener at et uryddig veimiljø var avgjørende for ulykken.
  • Ulykke i Rygge 10.07.2010: En mann i 60-åra omkom da en motorsykkel kolliderte med en personbil. Vegvesenet mener uheldig trafikkregulering var avgjørende for ulykken, mens sikthindring i stor grad spilte inn.
  • Ulykke i Rygge 29.06.2010: En 14 år gammel gutt døde av skadene han pådro seg etter å ha blitt påkjørt på en gangsti. Vegvesenet mener uheldig trafikkregulering var avgjørende for ulykken, mens sikthindring i stor grad spilte inn.
  • Ulykke i Sarpsborg 18.01.2008: En person omkom etter en frontkollisjon mellom en personbil og en lastebil. Vegvesenet mener at et uryddig veimiljø var avgjørende for ulykken, mens mangelfull eller feil skilting og oppmerking i stor grad spilte inn.

Vegvesenets rapporter fra ulykkene ble, ifølge VG, holdt hemmelig for de etterlatte, politiet og domstolen.

Advokat John Christian Elden frykter at det i verste fall kan føre til justismord.

– Vurdering av hva som utgjør uaktsomhet hos en sjåfør vil selvsagt avhenge av om andre forhold spiller inn, som veistandard og feil ved veien. Det beror på et skjønn der resultatet i grensetilfeller kan bli annerledes. Da er veien til justismord kort, sier han til VG.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Greåker øker tabell-ledelsen

    Greåker innebandy slo Sveiva 8–5 i toppoppgjøret i innebandyens eliteserie i dag. Laget leder serien, fem poeng foran Sveiva på andreplass. Fredrikstad-laget Slevik ligger på tredjeplass, seks poeng bak Greåker, men med en kamp mindre spilt.

  • Sendt til sykehus etter ulykke

    Føreren av en bil som kolliderte med et tre på Vikaneveien i Fredrikstad er nå ute av bilen. Politiet skriver på Twitter at føreren er ve bevissthet og blir kjørt til sykehuset Østfold Kalnes.